понеділок, 12 липня 2021 р.

Християни східного обряду святкують Петра і Павла

Кожного року 12 липня православні святкують святих Петра та Павла, яких завжди дуже шанували люди. В Україні до «Петра», або «Петрова дня» (так називали свято) намагалися навести лад у господарстві та прикрасити оселю вишитими рушниками. А вранці святкового дня люди, причепурившись та одягнувши найкращий одяг, вирушають до церкви. Голівки дівчат прийнято було прикрашати вінками з польових квітів, серед яких обов'язково були червоні маки.

Після служби розговляються спеціально спеченими з пшеничного борошна пампушками з яйцями та сиром — «мандриками». Вважалося, що саме такими пампушками харчувалися під час своїх подорожей (мандрів) Петро та Павло.

Зі свята святих Петра й Павла починалися жнива, тому селяни говорили, що справа святого Петра — «жито зажинати». Вважалося, що до цього дня треба зв`язати хоча б один сніп, тому що «як зажнеться, так і обіжнеться.

З Петровим днем було пов'язано багато прикмет і повір'їв. -Стверджувалося, що купання на Петра очищає від гріхів. А якщо вмитися джерельною водою з трьох джерел, можна забезпечити собі многії літа у здоров`ї та добробуті. 

-Рибалки говорили: яким буде улов цього дня, таким він буде й протягом усього року.

-Вважалося також, що якщо в цей день нагодувати рибою чоловіка, в сім'ї пануватимуть любов і мир.

-Яскрава сонячна погода у Петрів день говорить, що весь рік до наступного Петра буде щасливий.

-Роса на світанку обіцяє суху погоду.

-Якщо у святковий день суха погода, без дощу буде і день Іллі (2 серпня).

-Дощ, що розпочався на Петра й Павла, може тривати довше, ніж тиждень. Крім того, це попередження: буде гнити картопля.

-Якщо після Петрова дня співає соловей, зима почнеться вже у жовтні.

3 коментарі: