вівторок, 29 червня 2021 р.

Вінні-Пух – літературний герой і найкращий друг

У цьому році свій 95-літній ювілей святкує книжковий герой, якому вдалося заполонити собою безліч дитячих сердець !

Відгадайте хто це?

  • його засмучують довгі слова;
  • він з величезним задоволенням складає кумедні пісеньки;
  • він вважає найкращим днем – «сьогодні»;
  • він понад усе любить мед;
  • ще він клешоногий і трохи забудькуватий;
  • любить ходити вранці в гості;
  • його життєві істини залишаються актуальними не тільки для дітей, а й для дорослої аудиторії.

Відгадали?

Так, це – ведмежатко Вінні-Пух, казковий персонаж з однойменної казки Алана Александра Мілна «Вінні-Пух».

Щодня безліч батьків читали казку про ведмедика Вінні своїм дітям перед сном, але мало хто знає, звідки з’явився цей літературний герой, і хто був його прототипом. Історія одного з найвідоміших казкових персонажів ХХ століття Вінні-Пуха почалась 21 серпня 1921 року, коли письменник Алан Александр Мілн подарував своєму синові Крістоферу Робіну плюшевого ведмедя на день народження. Чотирирічний Крістофер дуже любив відвідувати Лондонський зооопарк. Там його улюбленицею була ведмедиця на ім'я Вінніпег,  на честь якої Крістофер назвав плюшеве ведмежа - Вінні. А друга частина імені казкового героя походить від імені лебедя Пуха, з яким теж товаришував хлопчик.

Ігри з сином надихнули Алана і стали основою для створення історій про пригоди Вінні-Пуха. Колекція дитячий іграшок поповнювалась, а уява творила нових персонажів. Меланхолійний віслюк Іа-Іа, довірливе поросятко Паць, грайливий Тигру, кенгуру-мама Кенгу і її дитинча Крихітка Ру, мудра Сова і ввічливий Кролик разом із Крістофером Робіном і його другом Вінні-Пухом перенеслись на сторінки книг.

За ілюстраціями Мілну порекомендували звернутися до Ернеста Шепарда. Письменник спершу був не в захваті від цієї ідеї, адже не міг уявити, як людина, що спеціалізується на політичних карикатурах, ілюструватиме дитячу казку. Але коли він побачив перші ескізи, зроблені Шепардом, зрозумів – це те, що треба.

Шепард не лише малював персонажів, він ще й доповнював тексти Мілна, наприклад, створюючи власні образи для героїв казки, вигляд яких письменник навіть не описував.

У 1926 р. книгу «Вінні-Пух» опубліковано у лондонському видавництві Methuen. Того ж року вона стала бестселером.

В 1960-ті-1970-ті роки, завдяки переказу Бориса Заходера «Вінні-Пух і всі-всі-всі», Вінні став дуже популярним і у СРСР. 

У 1974 р.- перший переклад Вінні-Пуха українською здійснив Леонід Солонько (перевиданий у 2001 та 2003 році видавництвом “А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”). 

В 1950-ті роки Вінні-Пухом зацікавився Уолт Дісней. 

В 1966 році виходить у світ в США Діснеївський короткометражний фільм "Вінні-Пух" , він має настільки запаморочливий успіх, що вже

У 1968 році за ним слідує другий фільм, який став лауреатом кінопремії "Оскар".

 До 80-річного ювілею Вінні-Пуху була присвячена ⭐️зірка на "Алеї слави" в Голлівуді.

Немає коментарів:

Дописати коментар