четвер, 20 травня 2021 р.

Шевченківська премія: повна чаша переможців

20 травня 2021 року виповнюється 60 років від дня заснування Національної премії України імені Тараса Шевченка (Шевченківської премії) - найвищої державної нагороди за творчі досягнення в царині літератури, культури, мистецтва! 

☑️ У 1961 році в Україні відзначалось 100 років від дня смерті Т.Г. Шевченка. 20 травня прийнято постанову «Про встановлення щорічних Республіканських премій ім. Т.Г. Шевченка». За діючим на той час Положенням присуджувалося 3 премії за видатні твори літератури, образотворчого мистецтва, музики, театрального мистецтва і кінематографії. 

☑️ У 1996 Комітет із Державних премій України імені Тараса Шевченка був підпорядкований Президентові України, встановлено 10 Державних премій та одну Малу Державну премію за кращий творчий дебют молодих митців віком до 35 років. 

☑️27 вересня 1999 року з метою піднесення ролі і престижу Державної премії України імені Тараса Шевченка як найвищої в Україні премії в галузі культури, літератури і мистецтва, премія отримала нову назву ‑«Національна премія України імені Тараса Шевченка».

☑️ Упродовж 1962-2020 рр. Шевченківською премією відзначено понад 600 осіб. Перші Дипломи і Почесні знаки лауреатів 9 березня 1962 року отримали Олесь Гончар (за роман «Людина і зброя»), Павло Тичина («Вибрані твори» в трьох томах) в галузі літератури, Платон Майборода в галузі музики.

☑️ Серед відзначених за роки існування Премії: майже 200 письменників, літературознавців, мистецтвознавців, журналістів і публіцистів; 119 діячів образотворчого мистецтва та майстрів народного мистецтва; 136 діячів театру і кіно; 114 достойників музичного мистецтва; 82 ‑архітектори, інженери комплексних ландшафтів, поліграфістів і музейних працівників.

☑️Лауреатами Шевченківської премії стали 8 хорових колективів.

☑️Щороку на Шевченківську премію подається близько 60 робіт.

☑️Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка в різні роки очолювали: О. Є. Корнійчук, М. З. Шамота, П.А.Загребельний, М. А. Орлик, Б. І. Олійник (двічі), О. Т. Гончар, В. О. Яворівський, І. М. Дзюба, Р. М. Лубківський, М. Г. Жулинський. З 2016 року Головою Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка призначено Юрія Щербака.

☑️Шевченківську премію присуджують один раз на життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар