пʼятницю, 14 травня 2021 р.

Чи кожен здатен винести свій хрест?

До 150-річчя від дня народження видатного українського письменника Василя Стефаника бібліотекарі підготовили цикл масових заходів.

Про життєві дороги письменника, про людей, які стали прообразами героїв новел, про маловідомі, але надзвичайно цікаві й промовисті факти  життя Василя Стефаника розповіла десятикласникам ліцею «Білоцерківський колегіум» під час години роздумів «Чи кожен здатен винести свій хрест?» завідуюча бібліотекою Катерина Волинець. 

«Камінний хрест» — єдиний твір письменника, присвячений темі еміграції. В основу новели покладено реальний факт: Штефан Дідух (у творі Іван), односелець Василя Стефаника, емігруючи до Канади, ставить на своїй нивці кам’яний хрест (який, до речі, і донині стоїть у Русові). У трагедії героя твору по краплі зібрано горе тисяч емігрантів, долею яких переймався письменник. Не раз проводжаючи на Краківському вокзалі земляків у Америку чи Канаду, він постійно бачив опухлі від плачу очі, чув захриплі від стогону голоси. Образ хреста у творі символізує тяжку, каторжну працю селянина, а водночас трагедію його вимушеної розлуки з рідною землею.

За мотивами цього твору видатний режисер Леонід Осика в 1968 р. на Київській кіностудії імені О. Довженка зняв фільм «Камінний хрест», який увійшов у скарбницю найвизначніших українських кіношедеврів.


Немає коментарів:

Дописати коментар