середу, 19 травня 2021 р.

Вчинок та його відлуння

Кожного дня ми робимо ті чи інші вчинки і не замислюємось які вони, гарні чи погані. У житті бувають такі ситуації, коли варто поступитися власними зручностями заради інших, такі дії є виявом моральної активності. Перед юним поколінням життя ставить багато викликів. Важливо навчитися керувати своїми емоціями і вчинками, аби не нашкодити собі та оточуючим. Слово «емпатія» все частіше з’являється в лексиконі. Це можливість стати на місце іншого, щоб зрозуміти його почуття і думки та використовувати отримані знання під час взаємодії. Цим емпатія відрізняється від доброти і жалю. Не роби іншим того, чого не бажаєш самому собі. Раптом, у них інший смак? Емпатія – це саме те, що допоможе виявити ці смаки. 

Часом наші емоції подібні тигру, що втік із цирку: він некерований, тому може налякати і поранити оточуючих (та й сам постраждати в результаті). Потрібно керувати своїми емоціями і діями. Давньокитайський мислитель Конфуцій колись сказав: «Три шляхи у людини, щоб розумно чинити: перший найблагородніший – роздуми, другий, найлегший – наслідування, третій найгіркіший – досвід».

Серед підлітків поширена думка, що до повноліття за їх  правопорушення відповідають батьки. Але насправді, це твердження є помилковим. Законодавство передбачає конкретні випадки, коли починається юридична відповідальність неповнолітніх з 16 років, а за вчинення деяких кримінальних злочинів і з 14-ти.

Немає коментарів:

Дописати коментар