неділю, 25 квітня 2021 р.

Верба неділя: історія та традиції

Цього року в Україні святкують Вербну неділю 25 квітня. За біблійним сюжетом, цього дня Ісус в’їхав у ворота Єрусалима на ослику. Його урочисто зустрічали городяни й кидали під ноги пальмові гілки – символ миру і спокою. А в місцевості, де живемо ми, пальмові гілки замінили вербовими. Їх освячують  у церкві, а потім зберігають увесь рік за образами.

Головною традицією Вербної неділі є освячення в храмі гілочок верби. Після цього святковий букет несуть додому, де він цілий рік буде захищати сім'ю від хвороб, бід і злиднів.

Цього року в умовах карантину від відвідування церкви радять утриматися, особливо людям у віці. Службу можна подивитися онлайн, а гілочки верби освятити молитвою: "Освячуються верби ці, благодаттю Всесвятаго Духа і окропленням води ця священні, в ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь!"

Цікавою традицією свята є народне жартівливе "побиття" вербою. При цьому слід примовляти: "Не я б'ю - верба б'є! Верби хлист - б'є до сліз!". Вважається, що удари вербою у свято захищають від пристріту.

У народі вірили в силу цього дерева. Вважається, що вербні бруньки додають чоловікам силу, а жінок лікують від безпліддя. У відварі з бруньок купали маленьких дітей для захисту від хвороб.

Це важливо: вербу для освячення варто рвати тільки з молодих і здорових дерев, уникаючи хворих рослин і тих, що ростуть поблизу кладовищ.

Що заборонено робити у Вербну неділю:

Заборонено викидати торішні гілочки верби - це до нещастя. Замість цього їх потрібно спалити.

-Не можна важко працювати, займатися рукоділлям, прибиранням, пранням.

-Частування приготуйте заздалегідь, так як кухонні турботи теж заборонені.

-Не сваріться і не думайте ні про кого погано в цей день - все повернеться бумерангом.

-Заборонено влаштовувати галасливі святкування, тим більше з алкоголем.

-У народі вірили також, що не можна розчісувати волосся в цей день - привернете неприємності.

-Забороняється влаштовувати будь-які поминальні обіди.

Що потрібно зробити в цей день:

-Обов'язково освятіть гілочки верби і зберігайте їх протягом року в будинку біля ікони.

-Влаштуйте сімейний обід з пісних страв. У цей день можна трохи відступити від правил Великого посту і дозволити собі страви з риби або морепродуктів.

-У цей день можна пересаджувати кімнатні рослини і вважається, що вони будуть відмінно рости і приносити фінансове благополуччя.

Прикмети свята:

-Ясна і тепла погода - буде урожай фруктів і хліба.

-Вітряно - літо буде прохолодним.

-Вдарив мороз - добре вродить пшениця.

-Якщо посаджена в цей день кімнатна рослина почне добре рости - до прибутку, зів'яне - до збитків.

Немає коментарів:

Дописати коментар