пʼятницю, 30 квітня 2021 р.

Великдень на порозі

Котилася писаночка🌞🥚🌞 з гори на долину,

Прикотилась прямісінько до нас у гостину,

А за нею йде Великдень, несе білу паску,

Дзвонить в дзвони, всім дарує💐 радощі і ласку.

Великдень - найважливіше та найшанованіше свято серед українського народу. Та найбільше тішаться очікуванням цього величного свята –діти.  Адже саме у цей день вони зможуть поласувати такими унікальними смаколиками як паски та крашанки. Крім того, дітям неабияк подобається процес підготовки до свята.
Спостерігати, як матуся випікає паску, а потім прикрашати її родзинками, цукатами та солодкими  кольоровими прикрасами. А ще долучитися до таїнства розписування писанок. Послухати розповідь бабуні про історію їх виникнення в прадавні ще у дохрисиянські часи.  У давнину яйця розписували писанкарки, рідше — писанкарі, які здебільшого були й знахарями, а були серед них і справжні цілителі, їх ще називали земними богами.

У минулому писанки правили за своєрідні амулети, обереги від усякого лиха та хвороб. А узори, виведені на них, мали символічне значення, були магічними. Цікаво дізнатися про п’ять видів фарбованих яєць, які готують до Великодня це: 

🌺 крашанки – варені яйця, зафарбовані в один колір - червоний;

🌺 крапанки – коли на зафарбоване тло наносять різнокольорові цяточки;

🌺 шкрябанки, або скробанки – коли візерунки видряпуються голкою на фарбованому тлі;

🌺 мальованки – яйця, розмальовані пензлем;

🌺 писанки – яйця, розписані за допомогою воску. 

Та особливе місце серед них займає писанка – розписана за допомогою воску і несе в собі багатство різних барв, які теж мають своє особливе значення:

🌿 Червоний колір означає життя, радість, надію, любов

🌿 Жовтий колір – це місяць, зірки, багатий урожай пшениці.

🌿 Блакитний пов'язаний з небом, повітрям, його магічне значення – це здоров'я.

🌿 Зелений – воскресіння, відродження природи, її багатство і щедрість, родючість.

🌿 Поєднання чорного і білого кольорів говорять про повагу до померлих душ, таким чином духам, висловлюють подяку за їх допомогу і охорону від злих чар.

🌿 Поєднання декількох кольорів в узорах (чотири-п'ять фарб) – це щастя в родині, мир і любов, успіх і достаток.

Коли діти захоплені творенням своєї неповторної писанки, саме час послухати давню – прадавню легенду про важливість написання писанок і необхідність передавати цей сакральний досвід своїм дітям і онукам.Одна з легенд говорить, що доля всього світу залежить від кількості писанок які розписуються щорічно. І поки писанки виготовляють, світ у безпеці, але як тільки цей звичай забудеться або його проігнорують, зло звільниться від залізних кайданів, якими воно зараз знерухомлене, і світ буде знищено.  Щороку воно шле своїх прислужників в подорож навколо світу, щоб побачити їх очима, чи пишуться, як і раніше, писанки, чи багато їх ще створюється. Якщо їх все ще багато – пута залишаються міцними, а сила зла менше, адже людська любов понад усе, і ніяке зло не може встояти перед нею. Тому чим більше кожен з нас зробить писанок – тим більше любові і добра буде панувати в світі. А передвеликодні дні спонукають до створення прекрасних розписних яєць з побажаннями добра, здоров'я і процвітання своїм рідним і близьким🌞💐🌿.

Немає коментарів:

Дописати коментар