вівторок, 13 квітня 2021 р.

Народжена казкою

13 квітня 1906 року в Полтаві народилася відома українська письменниця, перекладач та педагог Оксана Дмитрівна Іваненко. 

З дитинства Оксана захоплювалась літературою: «У нас була велика бібліотека, яка містилася в маленькій кімнаті, і щоліта ми з братом починали її впорядковувати, але поринали в читання… Бібліотека – це було наше володіння» - писала вона пізніше.

 Улюбленими письменниками з перших кроків самостійного читання стали Тарас Шевченко, Микола Гоголь, Ганс Хрістіан Андерсен. Тому досить легко і просто здогадатися, чому свій літературний шлях Оксана Дмитрівна розпочала саме з казок.

Перебуваючи з дитинства у «педагогічному середовищі, вона і сама мріяла стати вчителькою». У шістнадцять років Оксана почала працювати вихователькою в дошкільному дитбудинку. Тут вона створює інсценівки і казки спеціально для дітей, які зразу ж доходили до малого читача.

У дев’ятнадцять років
») – це не лише наукові біографії, а й чудові художні твори.


У 1939 році вийшла в світ повість «Тарасові шляхи», а в 1961 – під цією ж назвою роман з п’яти частин, який охопив усе життя поета.  Твір написаний на архівних, мемуарних, наукових джерелах. О. Іваненко побувала в тих місцях, де  зупинявся поет, вивчила все, що збереглося про Т. Шевченка і його епоху. Книга «Маленьким про великого Тараса» розповідає дітям про Кобзаря, а також популяризує його поезію.

Оксана Іваненко відома як автор казок «Великі очі», «Три бажання» «Лісові казки» та інші, а також, як перекладачка з російської, датської, французької мов. Особливо багато зробила вона для перекладу і популяризації казок Г. Х. Андерсена.

У 1974 році Оксані Іваненко було присуджено Республіканську літературну премію ім. Лесі Українки за цикл «Лісові казки», повість «Рідні діти», роман «Тарасові шляхи» та інші твори. У березні 1986 року письменниця була удостоєна Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка.

Немає коментарів:

Дописати коментар