понеділок, 26 квітня 2021 р.

Кроки Незалежності: 2002 рік

🇺🇦 З початку року стартують уже треті парламентські перегони. Серед засобів політичної боротьби провідне місце посідає так званий «чорний піар». До його зразків зараховують новий сезон першого в Україні політичного мультсеріалу «Великі перегони».
🇺🇦 З 1 січня 17 країн Європейського Союзу ввели в обіг єдину готівкову валюту євро. В Україні курс його щодо долара сягає 1:1.
🇺🇦 23 січня, зігравши унічию з українським гросмейстером Василем Іванчуком у фінальному матчі за звання чемпіона світу за версією ФІДЕ, що відбувався в Москві, 18-річний українець Руслан Пономарьов з Краматорська достроково став чемпіоном. Він став наймолодшим в історії ФІДЕ чемпіоном світу.
🇺🇦 У лютому в столичному кінотеатрі «Україна» відбулася прем’єра фільму Юрія Іллєнка «Молитва за гетьмана Мазепу», яка запам’яталася гучним несприйняттям її учасниками кінопоказу.
Історія протистояння російського царя й українського гетьмана перетворилася в картині на грецьку трагедію, де героями керує невблаганна доля. У 2008 році з’явиться нова версія «Молитви за гетьмана Мазепу».
🇺🇦 31 березня в Україні пройшли чергові вибори у Верховну Раду України. Половина депутатів Ради IV скликання обиралися на пропорційній основі в загальнодержавному окрузі, іншу половину було обрано в одномандатних округах. Прохідний бар'єр для партій і блоків становив 4 %. Блок «Наша Україна» став найбільшою фракцією у Верховній Раді, завоювавши 111 з 447 місць.
🇺🇦 13 травня у Запоріжжі після інсульту на 63-у році життя помер український футбольний тренер Валерій Васильович Лобановський. Разом із київським "Динамо" він вісім разів вигравав чемпіонати Радянського Союзу, двічі перемагав у Кубку кубків УЕФА та виборов друге місце чемпіонату Європи на чолі радянської збірної. Після церемонії прощання, яка відбулась 15 травня на футбольному полі стадіону "Динамо" у Києві, Лобановського було поховано на Байковому кладовищі.
🇺🇦 Президент Леонід Кучма своїм указом увів у дію рішення Ради національної безпеки й оборони від 23 травня про інтеграцію України до євроатлантичних структур, у тому числі до НАТО.
🇺🇦 27 липня,під час авіашоу на Скнилівському аеродромі під Львовом унаслідок падіння винищувача Су-27УБ у натовп глядачів загинуло 77 осіб (серед них 28 дітей) і постраждало ще 543 чоловіка. За кількістю загиблих Скнилівська трагедія вважається найбільшою катастрофою в історії авіаційних свят.
🇺🇦 19 грудня був зданий в експлуатацію морський нафтовий термінал «Південний».
🇺🇦 Найпопулярнішою темою в журналістиці стає тема заробітчанства під гаслом «Нашого цвіту – по всьому світу».

Немає коментарів:

Дописати коментар