суботу, 27 березня 2021 р.

Для глядача театр - завжди як казка

27 березня - Міжнародний день театру

Театр є одним з найдавніших методів розваги публіки. У сучасному світі існують тисячі оперних, драматичних, естрадних, комедійних, камерних та інших театрів. А батьківщиною театру в сучасному вигляді вважається Стародавня Греція. 

🎭 Символами театру вважаються дві театральні маски – комедії і трагедії. У давнину всі театралізовані дії відбувалися на площах і аренах, і щоб в останніх рядах бачили характер персонажів, чули, про що йде мова, лицедії стали застосовувати яскраві маски, що виражають різні емоції. 

🏛️ Сучасні багатосеріальні фільми — не винахід нашого часу. У давнину на Сицилії ставилися спектаклі, які тривали роками. Щовечора в театрі збиралися глядачі, щоб подивитися продовження.

🏛️ Найстарішим театром в Європі вважається театр Маноель (Валлетта), побудований в 1731 році. Це діючий театр на 650 глядачів з унікальною акустикою залу.

🏛️ Національний академічний український драматичний театр ім. М.Заньковецької – один з найдавніших театрів України. Історія театру почалося у 1783 році.

🏛️ Найменший театр у світі, згідно Книги рекордів Гіннеса, знаходиться в австрійському містечку Філлах. Театр зі сценою 1,3 х 1,3. метра розрахована лише на 8 глядачів.

🎭 Ми, білоцерківці, пишаємося своїм Київським академічним обласним музично-драматичним театром ім. П. К. Саксаганського. Перші постановки на його сцені були ще в 30-х роках ХХ століття.

Саме в Білій Церкві відбулася визначна подія в житті не лише міста, а й усієї України – у липні 1920 року українською мовою було вперше показано трагедію В. Шекспіра «Макбет», в якій головні ролі виконували Лесь Курбас і Любов Гаккебуш. Саксаганці зуміли здобути прихильність публіки не лише в Україні, а й за кордоном.

Сьогодні шлемо найщиріші вітання з Міжнародним днем театру усім театральним діячам, театрознавцям та людям, чиє життя і робота пов’язані з театральною сферою.

Немає коментарів:

Дописати коментар