понеділок, 22 березня 2021 р.

Чарівна Рось, як поживаєш?

«Вода, в тебе немає смаку, ні кольору, ні запаху. Тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не відаючи, що ти таке. Не можна сказати, що ти необхідна для життя: ти – саме життя!" Антуан де Сент-Екзюпері.

І це дійсно так, бо вода – невіддільний компонент усіх біохімічних процесів.
Природна окраса та джерело життя для жителів нашого міста – річка Рось. Походження назви річки достеменно невідоме. Одні джерела стверджують, що назва річки походить від назви слов’янських племен росів, чи русів, які в давнину проживали на берегах річок Рось, Роська, Роставиця. Інші дотримуються думки, що назва пішла від назв Київська Русь, Білорусь. Мальовнича річка Рось відома ще із стародавніх часів. За літописом вона була межею Київського князівства.
Рось належить до найбільших правобережних приток Дніпра. Вона бере початок у Погребищенському районі Вінницької області за 2 км на північний захід від с. Ординці. Далі річка тече переважно у східному напрямку через Київську та Черкаську області. У Дніпро, а точніше в Кременчуцьке водосховище, Рось впадає за 19 км нижче Канівської ГЕС. Загальна довжина річки становить 346 км, площа річкового басейну – 12600 км2. Найбільшими притоками Росі є річки Роставиця (116 км) та Кам’янка (105 км).
Сьогодні стан річки Рось називають екологічною катастрофою. Активісти та зоозахисники уже давно б’ють на сполох. І тому є багато причин: в першу чергу це будівництво 66 дамб та гребель, через які в деяких місцях із повноводної артерії, річка перетворилася на мілководні струмки. При цьому джерела, які наповнювали річку, замулюються. На жаль, самі люди забруднюють річку – викидають у воду сміття, залишають на її берегах різноманітні відходи, які річка забирає з припливами.
Багато домогосподарств та підприємств, які розташовані поблизу річки, скидають стічні води з хімічними відходами у водойму. Відтак катастрофа загрожує усім користувачам питної води з басейну річки Рось.
У #Всесвітній_день_водних_ресурсів хочемо нагадати, що стан річки, яка дає нам життя та здоров’я – у наших руках! Не будьте байдужими до свого майбутнього!

Немає коментарів:

Дописати коментар