середу, 30 грудня 2020 р.

Казкові джунглі Редьярда Кіплінга

30 грудня виповнюється 155 років від дня народження Редьярда Кіплінга.

Повне ім’я всесвітньо відомого англійського казкаря, прозаїка, поета – Джозеф Редьярд Кіплінг. Друге своє ім’я автор отримав, завдяки назві озера, на якому вперше зустрілися його батьки. Світову популярність здобув завдяки поезії про британських солдатів, що перебувають на службі в колоніях та пригодницьким оповіданням, що стали класикою дитячої та підліткової літератури.
Біографія Редьярда Кіплінга неординарна, цікава та насичена подіями. Місцем його народження став Бомбей. Саме екзотична Індія відіграла велику роль у написанні найвідоміших творів письменника: роману «Кім» та фантастичних оповідань «Книга джунглів». В оригінальному творі «Книга Джунглів», Багіра – це персонаж чоловічої статі, а перекладачі змінили стать швидше за все, тому, що слово «пантера» – жіночого роду.
Редьярд Кіплінґ був першим у світі англійцем, який отримав Нобелівську премію в галузі літератури в 1907 році. До речі, автор став і наймолодшим з удостоєних цієї премії. Його рекорд досі не побитий: Кіплінґу в момент нагородження було 42 роки.
Син Кіплінґа – Джон – загинув в бою на початку Першої світової війни. Після смерті сина письменник жив настільки усамітнено, що одного разу один із журналів оголосив про його смерть. «Тільки що дізнався, що я мертвий, – написав у відповідь Кіплінґ – Будь ласка, не забудьте видалити мене зі списку ваших передплатників».
Цікавий факт: письменник міг писати лише чорним чорнилом. З цього приводу є кілька думок. Хтось вважає, що тільки чорнило, виготовлені з чорного вулканічного скла, могли надихнути Кіплінґа на роботу. Хтось припускав, що крім чорного чорнила письменник не міг нічого розгледіти на папері через поганий зір.
Помер Редьярд Кіплінг 30 січня 1936 року у Лондоні. Похований на Алеї поетів поруч з могилою письменника Чарльза Диккенса.

Немає коментарів:

Дописати коментар