четвер, 3 грудня 2020 р.

Ми - є! Ми - рівні!

Генеральною Асамблеєю ООН у 1992 році проголошено 3 грудня Міжнародним днем інвалідів. Цей день є нагадуванням людству про обов’язок виявляти турботу і милосердя до людей з особливими потребами. У світі налічується понад 1 мільярд людей з інвалідністю, що приблизно становить 15% населення Землі. Та інвалідність - це не вирок. Люди з особливими потребами – не просто категорія людей. Це окремі життя, окремі трагедії, окремі людські надії. На щастя, поряд з ними є ті, хто хоче допомогти, і хто допомагає. Практика показує, що інваліди можуть і стають повноцінними і високо ефективними членами суспільства, відмінними фахівцями соціально активними і життєствердними людьми, які надихають багатьох, в тому числі і абсолютно здорових членів суспільства. Серед відомих світу видатних особистостей є люди з інвалідністю.

А чи знаєте ви, що Гомер (давньогрецький поет, філософ) від народження був сліпим; Альберт Енштейн (вчений, математик) хворів на аутизм, дислексію; Людвіг Ван Бетховен  (відомий світу композитор) був з вадами слуху. Ісаак Ньютон (відомий фізик) хворів на епілепсію та заїкався; Леонардо да Вінчі (визначний художник, письменник епохи Відродження) страждав на церебральний параліч. Уолт Дісней (славнозвісний мультиплікатор) від народження мав затримку психічного розвитку. Цей список можна продовжувати. Нас щороку дивують і захоплюють Ігри нескорених, Параолімпійські ігри у яких беруть участь наші земляки (люди з обмеженими можливостями), демонстуючи витримку, силу духу та непереможне бажання жити і перемагати.

Серед людей з інвалідністю є багато письменників. Не можемо не згадати нашу письменницю-краянку Ніну Петрівну Опанасенко, яка була володаркою Міжнародної пам’ятної медалі «Тим, що здолали долю». Ніна Петрівна страждала на міопатію ,але це не завадило їй  писати поезію та видавати книги.

Якщо вас раптом охопить нудьга та сумніви у власних силах, тоді радимо прочитати біографії відомих людей з інвалідністю, які долаючи біль та страждання, залишили в історії людства значний слід.

Немає коментарів:

Дописати коментар