неділю, 13 грудня 2020 р.

Калита, калита, ти рум'яна та смачна

Сьогодні усіх Андріїв вітаємо з Днем ангела!!!
Щороку 13 грудня християни вшановують пам'ять апостола Андрія. Згідно з християнськими переказами, святий Андрій був названий Первозванним, бо був першим з 12 апостолів і учнів Ісуса Христа. На Андрія відмовляються від будь-якої роботи. 
Вважається, що працювати сьогодні – великий гріх. За народним календарем, цього дня прийнято веселитися, адже саме сьогодні відзначають день Калити. Це свято – одне з найвеселіших у зимовому циклі. Дівчата та хлопці збиралися разом, готували смаколики та влаштовували забави. За традиціями наших предків, молодь сходилася до однієї хати. Вони жартували, розповідали цікаві історії та грали в різні ігри, а в ніч з 12-го на 13-е грудня ворожили.
Було так заведено, що кожне село і навіть вулиця мала "свою" хату для вечорниць. На них ближче знайомилися і пару собі вибирали. Як тільки вечоріло, дівчата приносили хто що мав: сир, масло, яйця, борошно, фрукти. Хлопці приносили наливку і цукерки. Господиня ще вдень варила ком­пот із сушених фруктів і картоплю на вареники. Дівчата приходили заздалегідь, щоб допомогти господині приготувати святкову вечерю. А хлопці переказували цікаві історії, вставляючи поміж тим всілякі жарти, щоб наймолодші дівчата не заспали, адже треба було дочекатися 12-ої години ночі, щоб наворожити собі свою доленьку. Молодь обов’язково грала у веселу гру під назвою Калита. Дівчата заздалегідь випікали смачний корж з діркою посереднині, через яку протягувалася стрічка. Калиту підвішували до стелі, щоб парубок, який братиме участь у грі, міг дістати випічку лише зубами. Головне завдання молодика – вкусити калиту. 
На свято Андрія намагалися передбачиати погоду: 
❄️ Якщо в цей день іде сніг - зима буде довгою та морозною 
🌦️ Якщо сніг випав до 13 грудня - зима буде теплою та м'якою 
☀️ Сонячна погода у цей день обіцяє багатий урожай наступного року.

Немає коментарів:

Дописати коментар