середу, 25 листопада 2020 р.

"Диво-лікар" – Микола Пирогов

 Можливо, хтось із вас бував, а хтось лише чув про Національний музей-садибу М. Пирогова. Садиба є пам'яткою історії національного значення та навчальною базою Вінницького національного медичного університету. Музей знаходиться на околиці Вінниці і присвячений життю та діяльності Миколи Івановича Пирогова – видатного науковця, хірурга та педагога. 25 листопада минає 210 років від дня народження цієї видатної людини. Солдати називали його «диво лікарем», а про випадки дивного зцілення і небувалу майстерність військового хірурга ходили легенди. Ставши військовим хірургом, Микола Пирогов вперше застосував наркоз, аби вгамувати біль пораненим. Особливу увагу приділяв щепленням від віспи та боротьбі з дифтерією. Саме М.Пирогов винайшов топографічну анатомію, що істотно поповнила багаж знань хірургів про людське тіло.

Як лікар, він не бачив різниці між безрідними і знатними, бідними й багатими. Він говорив: “Той, хто вибрав працю лікаря, повинен присягнути, що буде чесно служити своєму народові”. У цьому й полягав сенс усього його життя.
У розквіті творчих сил Пирогов усамітнився у своєму невеликому маєтку неподалік Вінниці, де побудував гарний будинок, аптеку, лікарню та сад екзотичних рослин, які вчений садив сам. Заробляючи до кінця своїх днів медичною практикою, Микола Іванович двічі на тиждень приймав хворих. Бідних він лікував безкоштовно. Цікавий факт: після операції він завжди ховав руки в кишені, щоб йому не надумали платити.
Помер у 1881 році. Набальзамоване тіло зберігається у склепі церкви біля будинку-музею М. І. Пирогова у Вінниці.

Немає коментарів:

Дописати коментар