пʼятницю, 30 жовтня 2020 р.

Який стосунок має Гелловін до України?

Ви, мабуть, помітили, настільки швидко зростає популярність цього свята в останні роки? Здебільшого молодь і діти вважають Гелловін чудовою нагодою перевдягнутися в чудернацьке казкове створіння та повеселитися з друзями. А старше покоління - вважає, що це "диявольське святкування, яке не повинно з'являтись у лексиконі українців" і що варто шанувати свої народні традиції.

Для розуміння потрібно зануритися в історію свята. Виявляється, свято досить старовинне, і навряд чи будь-чиї предки, древні народи із самобутньою культурою, поклонялися б нечистій силі. Окрім того, свято не тільки американське, його здавна відзначають багато інших народів.
Все почалось з 1 листопада, яке древні кельти обрали для особливого святкування – Савину (День вшанування предків і щось на кшталт нового року). Слов'яни (особливо українці та білоруси), наприклад, періодично здійснювали обряди під назвою "Діди", "Баби" та "Діти" для поминання померлих родичів. А ще, якщо пригадуєте, різдвяною прикрасою столу в українців споконвіків був дідух, який символізував не тільки врожай та добробут, а й предка, зачинателя та оберега роду, тобто мав пряме відношення до вищезгаданого обряду. Цей символ не є насправді християнським, він має язичницьке коріння.

Отже англійці, мексиканці, ірландці, американці та ін. вшановують 1 листопада всіх святих – це християнське свято, яке очевидно нашарувалося на язичницьке свято Савин. Ті, хто його святкують, вірять, що саме в цей день душі померлих відвідують своїх живих родичів, тому живі йдуть на цвинтар з улюбленими стравами і напоями своїх померлих предків.
Але повернімося до кельтів. Вони вважали, що, окрім душ померлих, на землю цього дня може потрапити і різна нечисть: домовики, відьми, бісенята й інші бешкетники (які є і в українських древніх віруваннях також!). Відповідно маскування було всього лиш спробою обдурити злих духів. Люди вірили в те, що відьми, злі феї та мерці можуть викрасти їхніх дітей, тому перевдягали малечу у страхітливі костюми, аби збити з пантелику нечисть. А ще від потойбічних сил намагались відкупитись, насипавши повну торбу ласощів та смаколиків. Мабуть, про це дізнались малі бешкетники і вирішили скористатись ситуацією на власну користь.
А перевдягання і в нашій культурі є. Щоправда, українська молодь змінює образ взимку: на Різдво чи під час Маланки. З Різдвом і так все зрозуміло: ходить переодягнений вертеп та й співає колядок. Отже подібне свято в Україні дещо змісилося на зимовий період.

Немає коментарів:

Дописати коментар