четвер, 27 серпня 2020 р.

Ми маємо навчитися відчувати себе українцями...

Ще за життя він здобув титул “галицького Шевченка”, “вели­кого Каменяра” та “українсько­го Мойсея”. Сучасники називали його “академією в одній особі”. Він володів 14 мовами. Відзначався колосаль­ною працездатністю. За 40 ро­ків активного творчого життя кожних два дні виходив новий твір (вірш, нове­ла, повість, роман, монографія тощо). Щороку видавав по 5-6 книжок.
27 серпня 1856 року народився справжній титан пра­ці, який жив і творив в ім’я свого народу - Іван Якович Франко. Він став першим професій­ним українським письменни­ком, який заробляв на життя літературною працею.

Йо­го доробок українською, ні­мецькою, польською, ро­сійською, болгарською мовами за приблизними оцінка­ми – кілька тисяч творів. Вершиною поетичної творчості стала поема “Мойсей”, де за допомогою біблійного сюжету алегорично зображено піднесення українського народу на боротьбу за незалежність.

У 1915 році було розпо­чато процес висунен­ня Франка на здобут­тя Нобелівської премії в галу­зі літератури. Проте до участі в конкурсі він не дожив.

Немає коментарів:

Дописати коментар