четвер, 25 червня 2020 р.

«Аліса в Країні Див» змінила уявлення про жанр фентезі



Предивна казка про пригоди маленької дівчинки Аліси подарувала всесвітнє визнання професору математики, логіку і філософу – ЛЬЮЇСУ КЕРРОЛУ (1832–1898).
Автор відомого дитячого твору «Аліса в Країні Див» та «Аліса в Задзеркаллі» мав справжнє ім’я – Чарльз Доджсон. Йому вдалося здивувати світ і назавжди вписати своє ім'я в історію світової літератури,завдяки дружбі з дітьми сім'ї Лідделів.
Вам цікаво дізнатися, як дівчинка Аліса Ліддел змінила життя декана коледжу Крайст-Черч при Оксфордському університеті? Саме її вважають прототипом Аліси з Країни Див.
У 1850-х роках Доджсон став близьким другом сім’ї Лідделів і чимало часу проводив з їхніми дітьми. 1862 року під час прогулянки на човні десятирічна Аліса попросила його скласти історію для неї та її сестер. Доджсон, який і раніше не раз вигадував для них казки, погодився й розказав дівчатам історію про пригоди маленької дівчинки у Підземній Країні, куди вона втрапила через нору Білого Кролика. Головна героїня багато в чому нагадувала саму Алісу Ліддел, а другорядні персонажі – її сестер Лорін та Едіт. Згодом Аліса, яку так захопила ця історія, наполягла, щоб Доджсон записав її. Першу версію книжки під назвою «Пригоди Аліси під землею» він подарував самій Алісі. Вперше під псевдонімом Льюїс Керрол «Аліса в Країні Див» була опублікована 1865 року. 

Через шість років була видана друга книжка – «Аліса в Задзеркаллі». Пародії, абсурдизми, гра слів, сатиричні натяки, філософські алюзії – усе це вмістив у себе дитячий роман-казка про Алісу в Країні Див, яку вже друге століття аналізують не лише літературознавці, але й лінгвісти, математики, психологи. Залишається спірним, наскільки цей твір є дитячим. Однак той факт, що «Аліса в Країні Див» змінила уявлення про жанр фентезі, безсумнівний.

Немає коментарів:

Дописати коментар