суботу, 30 травня 2020 р.

День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження

День працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження ...Цей день щорічно відзначається в Україні в останню суботу травня. Цьогоріч це – 30 травня.
Першою українською друкарнею можна вважати краківську друкарню Швайпольта Фіоля, в якій у 1491 році з’явилися перші книги, надруковані кирилицею. Як відомо, першу друкарню в Україні у 1573 році заснував у Львові Іван Федоров, а першою виданою на українських землях книгою став «Апостол» (в 1574 р.). Справжнім шедевром друкарського мистецтва стала Острозька Біблія, завершена в 1581 р. Одним з осередків книгодрукування в Україні була Печерська Лавра. Заснована в 1616 р., Київська лаврська друкарня працювала три сторіччя. Продажем книжок займалися працівники друкарень, купці і крамарі, які розповсюджували книги разом з іншими товарами.
Був в Україні і негативний досвід руйнації книговидання, починаючи з 1720 р., коли Петро І заборонив своїм указом книговидання українською мовою.
В останні роки український книжковий ринок, українські переклади світової класики та сучасних бестселерів почли відроджуватися. За опитуваннями читачів, до найпопулярніших українських видавництв входять: «Видавництво Старого Лева», «Ранок», «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га», «Фоліо», «Клуб Сімейного Дозвілля», ТОВ «Видавництво Генеза», видавничий дім «Пегас».
Сьогодні, читаючи книги рідною мовою, ми підтримуємо розвиток українських видавництв та популяризуємо українську книгу у світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар