понеділок, 27 квітня 2020 р.

Художник, який став винахідником

27 квітня 1791 року народився Семюел Фінлі Бріз Морзе. Сьогодні ім'я Семюела Морзе дещо призабуте, але в XIX столітті його прізвище стояло поряд з найвідомішими вченими, винахідниками, дослідниками планети. У 1838 році він розробив систему крапок і тире для кодування передач повідомлень, яка стала відомою у всьому світі як азбука Морзе.
Причиною винаходу стала смерть дружини. У 1825 році, перебуваючи в іншій країні, Самюел Морзе отримав звістку про важку хворобу дружини і тут же відправився додому. На жаль, через те, що лист ішов надто довго, він не встиг. Тоді і прийшла ідея створити винахід, який дозволив би отримувати повідомлення набагато швидше. Сам того не підозрюючи, за допомогою азбуки Морзе в майбутньому буде врятовано не одну сотню життів. 
Найбільш відоме повідомлення відправлене азбукою Морзе  – Міжнародний сигнал лиха SOS. Розшифровується як «врятуйте наші душі», «врятуйте наш корабель». В абетці Морзе сигнал SOS виглядає так: три крапки, три тире, три крапки. Усі ми пам’ятаємо з фільму, як відчайдушно відсилав цей сигнал один із зв’язківців «Титаніка».
Хоч азбуку Морзе було винайдено понад 180 років тому її вивчають навіть сьогодні при підготовці розвідників та шпигунів. Її знають авіапілоти всіх країн. Середня швидкість радиста — 80 слів на хвилину. Уе найдоступніший спосіб передати інформацію в разі виходу техніки з ладу.

Немає коментарів:

Дописати коментар