вівторок, 21 квітня 2020 р.

Романтика морських пригод Данієля Дефо

360 років від дня народження Данієля Дефо
Данієль Дефо – англійський письменник і публіцист. Його вважають одним з перших прибічників роману як жанру. Д.Дефо написав більше 500 книжок, памфлетів та статей на різноманітні теми. Але в історію світової літератури він увійшов передусім як видатний романіст, автор безсмертного "Робінзона Крузо". Дефо було 59 років, коли з'явилася перша частина цієї видатної книги. Задум роману виник на основі реальної історії, що сталася з шотландським моряком Олександром Селькірком, який упродовж чотирьох років (1704 — 1708) прожив на безлюдному острові Хуан Фернандес у Тихому океані, поки не був підібраний кораблем.
Роман "Робінзон Крузо" мав феноменальний успіх у читача. Після "Робінзона Крузо" він пише багато романів різноманітної жанрової забарвленості: авантюрні романи "Молль Флендерс" (1722), "Полковник Джек" (1722), "Роксана" (1724), морський пригодницький роман "Капітан Сінглтон" (1720), історичний роман "Щоденник чумного року" (1722), романи-мемуари "Мемуари кавалера" (1720), "Мемуари англійського офіцера, капітана Джорджа Карлтона" (1728). У центрі всіх цих творів, як правило, зображено постать головного героя, який всього досягає в житті силою свого розуму, зусиллями волі, старанністю і кмітливістю, як і сам автор.  У 1726 році вийшов його великий твір у трьох томах "Подорожі Англією і Шотландією", який донині вважають цінним історичним та статистичним матеріалом.
На жаль легенда англійської літератури, відомий класик пішов з життя у віці 71 року тихо і непомітно для світу і навіть для рідні.

Немає коментарів:

Дописати коментар