вівторок, 21 квітня 2020 р.

Від гувернантки до письменниці

21 квітня народилася Шарлотта Бронте - одна з найзнаменитіших романісток Великобританії, визнаний класик світової літератури. Її роман «Джейн Ейр» зробив авторку відомою на весь світ. Шарлотта Бронте мріяла писати з дитинства, але змогла повноцінно зайнятися творчістю тільки в останнє десятиліття свого життя. За цей незначний проміжок часу письменниця подарувала світові декілька блискучих романи, які із задоволенням читають і через два століття.
Відома письменниця народилася 21 квітня 1816 року в родині священнослужителя і була третьою з шести дітей. Разом з сестрами її відправили навчатися в спеціалізовану школу для дітей духовенства.
Закінчивши навчання, деякий час Шарлотта працювала вчителькою, гувернанткою і навіть намагалася заснувати власну школу, яка б забезпечила родині фінансову незалежність. Але проекту так і не судилося увінчатися успіхом. Свій перший роман «Учитель» вона відправила кільком видавцям відразу і від кожного отримала відмову. Один з них написав, що книзі не вистачає захопливості. Згодом книга побачила світ уже після смерті письменниці. Це історія про молодого вчителя Вільяма, який неспішно розповідає про своє дорослішання, кохання і роботу в школі для дівчаток.
«Джейн Ейр» - найвідоміший роман Шарлотти Бронте. Він один з небагатьох любовних романів, які увійшли в золотий фонд світової літератури. Книга, яка екранізувалася багато разів, проте навіть вдалі екранізації не в силах були передати всю її красу і всю силу її впливу на жіноче серце.
У жовтні 1849 року з'явився її новий роман «Шерлі», а 1853 року – останній роман «Віллєт».
Шарлотта Бронте померла у віці 38 років.


Немає коментарів:

Дописати коментар