неділю, 3 лютого 2019 р.

Вони боролися за волю України

90 років тому, 3 лютого 1929 року, у Відні завершив роботу Перший Конгрес (Великий збір) українських націоналістів, на якому командирами Корпусу Січових Стрільців була створена  Організація українських націоналістів. Створення ОУН завершило процес об'єднання націоналістичних груп в один український визвольний рух.

Про історію створення Організації українських націоналістів, про важкий і трагічний період боротьби її членів на території Київщини і, зокрема, у Білій Церкві, розповів десятикласникам СПМШ №16 під час години історичної пам’яті «Вони боролися за волю України» кандидат історичних наук, історик-краєзнавець Сергій Бурлака. Використовуючи архівні документи, світлини тих буремних часів, Сергій Іванович
продемонстрував присутнім епоху сталінського мракобісся, з терором, всепроникаючим впливом спецслужб, невтихаючою боротьбою проти українського визвольного руху. По різному складалися долі учасників визвольного руху. Деякі з них ставали перевертнями на кшталт Михайла Захаржевського та його подільників. Та все ж, у переважній більшості, велично постаті справжніх патріотів: безстрашної Людмили Фої, Арсена Шевченка та їх нескорених побратимів.


Немає коментарів:

Дописати коментар