пʼятницю, 15 грудня 2017 р.

Прийшов Наум – берись за ум


В бібліотеці продовжуються заходи до свят зимового циклу. 14 грудня в бібліотеці пройшла народознавча година «Прийшов Наум – берись за ум» для учнів 8 класу Білоцерківського колегіуму. За народними віруваннями, пророк Наум – покровитель розуму, знань і доброчинства, а тому в давнину селяни були переконані: якщо на свято пророка почати навчання, то дитина успішніше засвоїть знання, набереться розуму. Увечері батьки запрошували хрещених, котрі приходили з букварями, й діти починали учити літери. Хоч згодом початок навчання було перенесено на 1 вересня, але в ремісничих цехах і при братствах продовжували давню традицію – майстри набирали собі учнів на свято Наума. На його честь влаштовували цікаві обряди, професійні посвяти тощо.
Традиційно, в цей день, зі святом дітей привітав запрошений до бібліотеки настоятель парафії Покрови Божої Матері УПЦ КП Микола Гопайнич. Він розповів про діяння пророка Наума і благословив дітей на добрі вчинки, успішне навчання та закликав їх шанувати і цінувати своїх батьків, адже саме вони мріють, щоб їх нащадки виросли розумними порядними людьми.
Невід’ємною частиною свята є конкурс на кращого кашоїда, адже пшоняна каша не тільки смачна, а й дуже корисна для пам’яті дітей. Всі присутні з великим апетитом її споживали, а переможцем став Олександр Маневич. Бібліотекар Галина Чередник підготувала і провела веселу і цікаву вікторину та конкурси на логічне мислення, в яких діти мали можливість показати свої знання.



Немає коментарів:

Дописати коментар