неділю, 29 січня 2017 р.

Герої Крут – для нащадків взірець



Роки нестримною ходою продовжують свій рух, усе далі й далі відкидаючи нас у часі від подій початку ХХ сторіччя, коли у полумї революції народжувалася Українська Народна Республіка. Народжувалася, щоб усього лиш на коротку мить посіяти в серцях справжніх українців надію на відродження колишньої величі козацької Гетьманщини, вчинити відчайдушну спробу продемонструвати світові, що Україна є самостійною державою.
Сьогодні Україна відзначає День пам’яті героїв Крут. Хто були ці славні, молоді люди? За що загинули і які обставини привели їх на Аскольдову могилу у Києві, щоб навіки поховати там, покривши невмирущою славою? Що вчинили вони героїчного, щоб перший президент самостійної України Михайло Грушевський назвав їх героями? Відповіді на ці питання прозвучали у розповіді завідуючої бібліотекою Катерини Волинець під час години історичної пам’яті «Герої Крут – для нащадків взірець» з десятикласниками БЗШ №6.
29 січня 1918-го відбувся нерівний бій біля невеликого селища Крути, в якому українські студенти пожертвували своїм життям, аби спинити багатотисячну армію більшовиків. Бій тривав 5 годин і хоч не врятував Київ від захоплення більшовиками, проте став символом самопожертви українських юнаків. Не буде перебільшенням сказати, що цей бій, а також значення, яке він мав у боротьбі за незалежність України, посідають одне з чільних місць у новій історії Української держави.

Немає коментарів:

Дописати коментар