понеділок, 4 квітня 2016 р.

Я мріяла, що в Україні мене почують...

4 квітня 1953 року народилася оперна і блюзова американська співачка українського походження, популярна виконавиця українських народних і популярних пісень та рекламних джинґлів у США.

Хто ж ця жінка, яку хто чув хоч один раз, уже не може забути? Квітка народилася в сім'ї емігрантів із Західної України. Її батько був професійним скрипалем. Ще з дитинства він навчав своїх доньок грати на скрипці та фортепіано. Так Квітка пізнала скрипку, коли їй було лише чотири роки. Марія, врешті, стала відомою піаністкою, була директором консерваторії у Сан-Франциско, вела майстер-класи у Карнегі-холі. Квітка ж мріяла стати співачкою. Для цього вона вступила до Нью-Йоркської консерваторії, де майстерно відшліфовувала своє колоратурне сопрано.

Працюючи з відомими американськими співаками, Квітка відгукувалася на комерційні пропозиції і скоро стала найбільш оплачуваною виконавицею рекламних джинглів для радіо та телебачення. Голос Кейсі (так вона була відома американцям) звучав у рекламах компаній Coca-Cola, "Макдоналдс", авіакомпаній American Airlines, "Дельта" та ін. З 1982 року й до смерті Кейсі Цісик залишалася єдиним голосом компанії Ford Motors.
Американці підрахували, що загалом її голос почули понад 22 мільярди людей. Пісня «Ти осяюєш моє життя», яку вона виконала для однойменного фільму, була номінована на премію «Оскар» і отримала «Золотий глобус» у категорії «Найкраща пісня до фільму», а також номінувалася на нагороду «Греммі» у категорії «Пісня року».

Перший диск з українськими піснями «Пісні України» був записаний 1980 року, другий «Два кольори» — 1989 року.  Співачка планувала випустити третій український альбом з колисковими, але цьому не судилося статися — її життя передчасно обірвалося. Квітка Цісик не дожила до свого 45-річчя 5 днів.



Немає коментарів:

Дописати коментар