пʼятницю, 13 лютого 2015 р.

Всесвітній День радіо

За рішенням ЮНЕСКО 13 лютого відзначається Всесвітній День радіо. Обрана дата не випадкова. Адже саме в цей день у 1946 році вперше вийшло в ефір «Радіо ООН», яке вело мовлення зі штаб-квартири Організації Об’єднаних Націй.
 Цікаві факти про радіо:
  • В Україні перша радіостанція була відкрита у 1924 році, у Харкові.
  • Перші досліди, які сприяли винаходу радіо, провів американський стоматолог Махлон Луміс. Бездротовий зв'язок здійснювався за допомогою повітряних зміїв, які піднімали в повітря два дроти. Вже в 1868 році винахідник зміг передати сигнал на відстань більше 20 кілометрів.
  •   Під час Другої Світової війни американці вдалися до деяких хитрощів. Щоб їх радіопередачі ніхто не зміг розшифрувати, вони використовували мову індіанців, яка настільки маловідома для інших народів Америки (не кажучи вже про європейців і японців), що зрозуміти її було практично неможливо.
  • Як гуси врятували Рим, так і радіо врятувало Ейфелеву вежу. Остання була побудована в 1889 році для Всесвітньої виставки і, після її завершення, вежу збирались розібрати. Але, на щастя, у Франції з'явилося радіо і вежу стали використовувати для установки антен.
  • Цікава історія трапилася в Англії під час футбольного матчу в 1940 році. Під час гри був сильний туман і радіокоментатору не було видно навіть краю поля, при цьому він був обізнаний, що радіо слухають німці, а якщо вони дізнаються про туман - почнеться бомбардування. До закінчення матчу він придумував хід і результат гри, дивлячись на емоції уболівальників. 
  • Найкомічніший жарт на радіо було зафіксовано 1 квітня 1976 року. В Англії на радіо астроном на ім'я Патрік Мур повідомив, що вранці в 9:47 год. планета Плутон перебуватиме позаду Венери, в результаті чого на всій нашій планеті має знизитися сила тяжіння. Так само він рекомендував всім стрибати, щоб відчути себе в невагомості. Яке здивування було працівників радіо, коли їм почали дзвонити і повідомляти, що вони відчули себе ніби в космосі


Немає коментарів:

Дописати коментар