пʼятницю, 5 грудня 2014 р.

Катерини – свято жіночої долі.

Серед численних жіночих свят найзнаменнішим є свято великомучениці Катерини, що припадає на 7 грудня. Свята великомучениця Катерина з Олександрії була вродливою, освіченою і багатою. В 17 років вона прийняла християнську віру і відтоді проповідувала вчення Христа. За наказом імператора Максиміана була замучена за віру. Дівчину катували кілька днів, вимагаючи, аби вона відмовилася від своєї віри. Та ангел зійшов з неба і припинив її муки. Дівчина загинула, але за великі страждання її шанують і до наших часів як святу великомученицю.
Тому невипадково свято Катерини називають святом жіночої долі. Наші пращури свято вірили, що при народженні людини Бог неодмінно посилає їй долю – добру чи лиху. 
Цей день вважався святом привертання кохання і любові. Це підтверджують і всі гадання, вечорниці, традиційна їжа, кликання долі і піст парубків.

Народні прикмети
Як Катерина по воді, то Різдво по льоді.
Як на Катерину холодно, то буде голодно.
На святу Катерину ховайся під ряднину.


Дізнайтеся більше :

Скуратівський В. Український рік : розповіді / Василь Скуратівський ; іл. Євгена Попова. - К. : Веселка, 1996. - 238 с. : іл.


Українська минувшина : ілюстрований етнографічний довідник / А.П.Пономарьов, Л.Ф.Артюх, Т.В.Косміна та ін. К. : Либідь, 1993. - 256 с. : іл

Немає коментарів:

Дописати коментар