четвер, 17 січня 2019 р.

Творила сонячно


У цьому році бібліотека розпочинає цикл історичних, краєзнавчих літературно-мистецьких заходів «Народжені Україною».  Цей проект надасть можливість читачам краще познайомитися з видатними постатями української історії, культури, літератури. Першою «ластівкою», що прилетіла до бібліотеки в благодатну пору різдвяних свят була творчість геніальної народної художниці, майстрині декоративного розпису Марії Примаченко, 110 річницю від дня народження якої відзначається у січні цього року.  Спочатку художниця розмальовувала оселі родичів, сусідів у рідному селі Болотня, згодом про неї заговорив Іванків, а потім і до Києва слава дійшла. Від робіт талановитої художниці заясніло в Україні.

         Завідуюча бібліотекою Катерина Волинець розповіла присутнім на заході членам клубу «Сузір’я» про нелегке життя народної художниці, наповнене водночас і щасливими хвилинами успіху і роками виживання у лихі 30-ті, важкі довоєнні і післявоєнні роки. Читачі мали можливість познайомитися з альбомами картин Марії Приймаченко та з книгами про її життя і творчість. Бібліотекар Світлана Могорит підготувала презентацію «Художниця милістю Божою».


         «Я взяла кольори для своїх картин від сонця і неба, від усього всесущого і прекрасного на землі», – любила повторювати Марія Овксентіївна. Вона ніколи не тішилася славою. У всьому світі влаштовували виставки її творів, та на жодній з них вона не побувала. Та, незважаючи на це, світова слава прийшла до майстрині, переносячи шанувальників її таланту у дивовижній світ Добра, Любові, Безсмертя.

Немає коментарів:

Дописати коментар