вівторок, 2 квітня 2024 р.

Історії опору

2 квітня виповнюється друга річниця звільнення Київщини від російських окупантів. До цього дня працівники бібліотеки провели для учнів 9-Б класу Білоцерківського спеціалізованого природничо-математичного ліцею-гімназії №16 годину мужності «Історії опору». Бібліотекарка Світлана Могорит розповіла, що Київська область одна з перших прийняла на себе удар російських загарбників. Окупанти йшли на столицю з півночі, несучи смерть і руйнування. Воєнні дії на Київщині тривали понад місяць.

Свою розповідь Світлана Василівна супроводжувала показами фото з місць воєнних злочинів росіян. Дев’ятикласники уважно слухали про захоплення аеродрому в Гостомелі та зруйнований найбільший транспортний літак у світі «Мрія», евакуацію мирних мешканців зруйнованим мостом через річку Ірпінь, про героїчну битву за Мощун, знищену авіабомбами Бородянку, символом нескореності якої став розстріляний пам’ятник Тарасу Шевченку. Велику роль у визволенні Київщини відіграла доблесна 72-га окрема механізована бригада імені Чорних запорожців.

За два роки повномасштабного вторгнення російських військ, фонд бібліотеки поповнився книгами про історії опору українців під час визволення Київщини. Бібліотекарка Жанна Харченко провела огляд творів: Андрія Кокотюхи «Врятувати березень», Богдана Логвиненка «Деокупація. Історія опору українців. 2022», Сергія Руденко «Бій за Київ» та Петра Щербини «Битва за Ірпінь».

Бібліотекарки наголосили, що звільнення Київської області визначило долю України та столиці. Тоді вдалося не просто не пустити російську армію в Київ. Тоді весь світ дізнався, що українці є незламною, сильною, хороброю нацією. 

Так є і так буде завжди.

Немає коментарів:

Дописати коментар