вівторок, 16 січня 2024 р.

Погляд на місто: Львів

Наша країна надзвичайно красива, з багатою історією та величезною кількістю культурних надбань. Українські міста оспівані в піснях, поезіях, романах.

Розпочинаємо рубрику #Погляд_на_місто

Читаючи запропоновані книги, ви можете підзарядитися енергетикою, поринути в атмосферу одного з міст, не лишаючи власної домівки.

Сьогодні – це Львів. Місто, яке надихає і зріднює, живе в історіях про кохання і диво.

Вдовиченко Г. Бора / Галина Вдовиченко. – 2-ге вид. – Х. : Клуб сімейного дозвілля, 2015. – 238 с.

Скромна Христина отримала фантастичний подарунок – особняк у Львові й ніяк не може збагнути, за які заслуги, бо звикла ледве зводити кінці з кінцями. А тим часом, розплутуючи таємницю, вона просто житиме в чудовому будинку, який стане притулком для людей і тварин: дівчинки-підлітка, давньої подруги, старого чоловіка й дивака з перебитим носом, кота Кіцманя і собаки Альми. У новій домівці вони пізнають найбільшу розкіш у світі – розкіш спілкування. Спокійна світла розповідь про те, як можна будні перетворити на свята, як ступити крок до щастя, як здійснити бажання.


Винничук, Ю. П. Танго смерті : роман / Юрій Винничук. - Х. : Фоліо,  2015. - 377 с.

Події у романі Юрія Винничука «Танґо смерті» розгортаються у двох сюжетних зрізах. У довоєнному Львові і під час Другої світової четверо друзів – українець, поляк, німець і єврей, батьки яких були бійцями армії УНР і загинули у 1921 році під Базаром, – переживають різноманітні пригоди, закохуються, воюють, але за будь-яких катаклізмів не зраджують своєї дружби. Паралельно у наші дні відбуваються інші події з іншими героями. І не лише у Львові, але й у Туреччині. Проте яким чином обидві сюжетні лінії зійдуться докупи, довідаєтеся у несподіваному фіналі.

Горбань С. Роман з містом : роман / Світлана Горбань, Наталя Лапіна. - Х. : Клуб сімейного дозвілля, 2015. - 188 с.

Магда Свідзинська жила в буремному ХХ столітті в місті, у яке неможливо не закохатися до безтями... Чарівний Львів! Любий пане Лемберг! Саме твоїми брукованими вуличками вона бігла назустріч коханню та щастю. Власне, ти був свідком її світлих перемог і гірких поразок. Разом із тобою вона пройшла крізь пекло війни та жаль розлук і втрат... Надзвичайна доля чудової жінки, історія її кохання, сили та відданості – наче ще одна химерна оздоба міста, вузькі вулички якого бережуть пам'ять різних часів і епох...

Гурницька Н. Мелодія кави у тональності кардамону : історія забороненого кохання : роман / Наталія Гурницька. - Х. Клуб сімейного дозвілля, 2015. - 395, [3] с.

Драматична історія забороненого кохання юної дівчини до набагато старшого за неї одруженого польського шляхтича, яка розгортається в атмосфері Львова XIX сторіччя! Що це – мінлива пристрасть чи справжні почуття? Для неї – це перше кохання, для нього – мабуть, уже й останнє... Чи отримають закохані шанс змінити власну долю, залишитись разом і чи взагалі можливо побудувати щастя, балансуючи на краю прірви та порушуючи всі можливі заборони?

Кокотюха А. Автомобіль із Пекарської :[роман] / Андрій Кокотюха. - Х. : Фоліо, 2016. - 281, [1] с.

Львів, 1911 рік. У центрі міста, на вулиці Пекарській, у власному розкішному автомобілі знайдено мертвою доньку нафтового магната. У вбивстві підозрюють її таємного коханця. Це – Густав Сілезький, один із королів львівського злочинного світу. Він може довести свою невинність, та докази готовий довірити лише одній людині – Климу Кошовому. Тепер герой повинен знайти справжнього вбивцю, аби витягнути давнього знайомого з тюрми. У пошуках йому допомагає вірний друг Йозеф Шацький, і разом вони розкривають брудні таємниці з життя міської аристократії. Люди в масках, кримінальні ватажки, мільйонери, провокатори – підозрюються всі. І все ж найбільший ризик для Клима Кошового – його приватне розслідування категорично не подобається впливовій красуні Магді Богданович.

Кокотюха А. Адвокат із Личаківської :[роман] / Андрій Кокотюха. - Х. : Фоліо, 2015. - 281, [2] с.

Ретрокнига «Адвокат із Личаківської» переносить читача на початок ХХ століття, а саме 1908 рік та розповідає про молодого киянина Клима Кошового, який дивом вирвався з тюрми й тікає від переслідувань царської влади до Львова. Але й тут його заарештовує поліція – біля трупа відомого адвоката Євгена Сойки. Покійний мав у місті сумнівних друзів та могутніх ворогів. Самогубство – чи вбивство? Пошуки істини водять Кошового темними лабіринтами львівських вулиць. На шляху – зухвалі батяри, міські кримінальні королі та російські терористи-бомбісти. А ще поліцейський комісар Марек Віхура, в якого Клим постійно плутається під ногами. Правда приголомшить Кошового та його нового відданого друга Йозефа Шацького. Й назавжди змінить долю загадкової та впливової красуні Магди Богданович...

Коломійчук Б. Моцарт із Лемберга : [роман] / Богдан Коломійчук. - Л. : Старий Лев, 2018. - 279, [3] с.

Дія роману відбувається у першій половині XIX століття у Відні, Галичині та Баварії. Головний герой – молодший син геніального композитора Вольфганга Амадея Моцарта, Франц Ксавер. Попри успадкований талант, Франц не досяг батькової слави, але життя його було сповнене пристрасті, інтриг та пригод. А доля – тісно пов’язана зі Львовом, тодішнім Лембергом. У творі гармонійно поєднуються жанри історичного, пригодницького та любовного романів, а динамічний сюжет тримає читача від першої до останньої сторінки.

Львів... Львів'янки... Любов... : [антологія] / [упоряд. О. Думанська]. - Л. : Піраміда, 2014. - 215 с.

Антологія має яскраво виражений гендерний ухил: авторки – усі жінки. З різними характерами й прихильностями, уподобаннями та стилями, прагненнями й набутками, досвідами й професіями. Але вони всі вибрунькувалися на родовому дереві Міста, Яке Люблять. Люблять тихо чи несамовито, проте не позірно. Тому образ Міста проступає на сторінках не пахощами кави чи гарячого шоколаду, а іменами, вуличками, каменицями, годинниками. Під цією обкладинкою зібрані фрагменти нових романів і оповідання та новели як авторок з літературною біографією, так і початківців, що згодом, безсумнівно, підтвердять перші спроби свіжими творами. Добір авторок – на сумлінні упорядниці, теж жінки.

Львів. Смаколики. Різдво. : збірка / [укл. і передм. Н. Нікалео]. - Х. : Клуб сімейного дозвілля, 2016. - 252, [1] с.

По-справжньому святкова сімейна книга «Львів. Смаколики. Різдво». Вона перенесе вас до припорошеного снігом Львова, де головним героям випадає на долю зустрічатися та закохуватися, зневірятися та віднаходити надію, сумувати та радіти. Вони блукатимуть вузькими вуличками Міста Лева, виходитимуть на Площу Ринок, милуватимуться ялинкою та сидітимуть разом із вами у затишній кав'ярні, переповідаючи свої історії. Книга написана за участю українських авторів, таких як Дара Корній, Світлана Горбань, Анна Хома, Алла Рогашко, Ніка Нікалео, Любов Долик, Вікторія Гранецька та Тетяна Белімова. Їхні оповідання – наче теплий марципан до чашки какао або терпких шоколад до філіжанки кави, що стануть у нагоді холодними зимовими вечорами. На їхніх сторінках – все тепло та чарівний шарм найромантичнішого міста України.

Немає коментарів:

Дописати коментар