середу, 13 січня 2021 р.

Від Різдва до Меланки звучать щедрівки та колядки

13 січня святкується Щедрий вечір або, як його ще називають – свято Маланки. Зранку починають готувати другу обрядову кутю — щедру. Як і на багатий вечір, кутю також ставлять на покуті. Крім того, господині печуть млинці, ковбасу, готують пироги та вареники з сиром, капустою, щоб обдаровувати щедрувальників та посівальників.

Звечора і до півночі щедрувальники обходять оселі. За давньою традицією, новорічні обходи щедрувальників, як і різдвяних колядників, відбуваються після заходу Сонця. Дівчата поодинці чи гуртом оббігають сусідів, щоб защедрувати.
Щорічно, до новорічно-різдвяних свят працівники нашої бібліотеки організовували обрядові дійства, щоб познайомити читачів з народними звичаями і традиціями наших предків.
Цьогоріч, у зв’язку з карантинними обмеженнями, бібліотекар Жанна Харченко підготовила для глядачів телеканалу Еспресо: Біла Церква народознавчі оповідки «Щедрий вечір в Україні», а юні читачі бібліотеки – сестрички Даша та Аріна Розживіни у своїх щедрівках побажали всім здоров’я, миру та достатку.
Запрошуємо усіх бажаючих подивитися цей репортаж сьогодні (13 січня) о 18.00 годині на телеканалі Еспресо: Біла Церква

Немає коментарів:

Дописати коментар