вівторок, 1 вересня 2020 р.

Фантастиний світ Едгара Берроуза

Автобіографія письменника фантастично-пригодницька, як і його творчість. У власному життєписі Берроуз написав, що народився в Пекіні, де його батько служив військовим радником Китайської Імператриці, і що знання китайської мови, яку досконало вивчив у дитинстві, пізніше дуже допомогло йому в житті.
Насправді ж усе було трохи прозаїчніше. Народився Едгар Берроуз 1 вересня 1875 року в Чикаго, в родині ветерана громадянської війни. Яких тільки занять не перепробував Едгар Райс Берроуз перед тим, як стати письменником! Натішившись ковбойською романтикою, Берроуз пішов працювати продавцем, потім – робітником на золоті копальні, поліцейським, клерком, бухгалтером, комівояжером. Намагався виїхати до Китаю, щоб бути там інструктором із верхової їзди. Навіть хотів знову завербуватися до армії. Крім осягнення нових спеціальностей, майбутній письменник час від часу брався за створення власних підприємств, але всі вони швидко банкрутували. Незважаючи на те, що Едгар не затримувався надовго на жодній роботі й ледве зводив кінці з кінцями, він примудрився одружитися. У родині Берроузів було троє дітей.

Протягом усього життя був стурбований питанням, де взяти грошей. Саме тоді, у 36 років, написав свій перший фантастичний роман. У творі йшлося про марсіанські пригоди капітана Картера, якому згодом судилося стати культовим персонажем американської літератури. Він придумав і записав історію про чоловіка на ім’я Джон Картер, який невідомо як потрапив на Марс і пережив там безліч карколомних пригод. Берроуз підписав роман неоднозначним псевдонімом - «нормальний хлопець». Публіка одразу полюбила Джона Картера, головного героя, а разом із ним – і письменника, який його створив.
1914 року вийшла друком книга «Тарзан із племені мавп», і почався тривалий тріумф Берроуза. Протягом 15 років видавництво друкувало як мінімум один свіжий роман письменника та одне перевидання. 

Крім 30-ти романів про Тарзана та 12-ти книжок про капітана Картера, письменник створив серію пригодницьких книг про світ, який існує всередині Землі, про Венеру, Місяць, ряд пригодницьких новел у стилі «вестерн» та багато інших творів. Всього у творчому доробку Едагра Берроуза – 91 роман та багато новел, статей, оповідань. Письменник вважається одним із засновників фантастики ХХ століття.
Однак герої, які народилися в уяві Едгара Берроуза, ще довго не дозволять читачам усього світу забути його ім’я.

Немає коментарів:

Дописати коментар