пʼятницю, 3 березня 2017 р.

З книги життя Архипа Тесленка

(До 135-річчя від дня народження видатного українського письменника)

2 березня 1882 року у сімї Юхима і Євдокії Тесленків народився син Архип. Взагалі, дітей у родині було десятеро, та вижило тільки двоє: Архип і молодший на 3 роки Ярема. Бідуючи, ледве зводячи кінці з кінцями, батьки все ж таки віддали майбутнього письменника до школи. Справжнім святом для юнака став день, коли він купив Шевченкового «Кобзаря». З того часу Архип спробував і собі компонувати невеличкі нариси, віршики.                     Про Тесленкову історію життя, про його шлях на свою Голгофу розповіла шестикласникам СПМШ №16 бібліотекар Ірина Люшинська.                                                                                                      
Про сум, радість і пошуки кращої долі Тесленкових героїв діти дізналися з уривків оповідань «Школяр», «Наука», «Немає матусі!», «Любов до ближнього». Та найбільше вразила дітей історія про страчене життя Оленки Панасенко, цієї дивовижної дівчини, яка ціною свого життя висловила гнівний протест проти жорстокої несправедливості.
Картини життя українського народу, описаних автором у своїх творах, талановито змалював юний художник, наш читач – Максим Хворостяний.
 Вийшовши з найбідніших народних верств, проживши дуже коротке життя (всього 29 років) Архип Тесленко ціною величезних зусиль оволодів майстерністю художнього слова і став співцем знедолених, борцем за справедливість.
Малюнок М.Хворостяного

Немає коментарів:

Дописати коментар