вівторок, 20 травня 2014 р.

12 цікавих фактів з життя Артура Конан Дойла




Конан Дойль - відомий англійський письменник, автор знаменитих «Записок про Шерлока Холмса», якими захоплюється не одне покоління читачів. Дуже цікаво стежити за тим, як головний герой помічає найменші деталі і на них вибудовує логічні висновки. Можна скласти цілу картотеку дедуктивного методу «Великого Сищика».

1. Дойл, Артур Конан народився 22 травня 1859 року в Единбурзі. Навчався в Стоніхерст-коледжі (графство Ланкашир); вивчав медицину в Единбурзькому університеті. У 1881році  став доктором медичних наук. Практикував в Англії, закінчив аспірантуру у Відні, після чого вирішив спеціалізуватися в галузі офтальмології.

2. Про нього відгукувалися як про людину з високими моральними принципами. Сучасники вважали Конан Дойла «найдосконалішим втіленням джентльмена», особливо в стосунках з жінками.
Конан Дойл захоплювався багатьма видами спорту, відмінно грав в більярд, був одним з перших організаторів авторалі, першим випробувачем мопеда.
Його називали «великим акумулятором ідей». Саме йому належить думка про прокладання тунелю під Ла-Маншем, створення плавучих мін, надувних гумових човнів для порятунку корабельних екіпажів, камуфляжних сіток для гарматних розрахунків, натільної броні.
Він був корабельним лікарем на китобійному судні, полював на тюленів в Гренландії, служив на сухогрузах біля берегів Західної Африки. З не меншим ентузіазмом Конан Дойл вивчав окультні науки, грав на банджо.

3. Він пишався родинними зв'язками з Вальтером Скоттом, його духовним кумиром був Едгар По, оповідання «Золотий жук» якого «приголомшило» юного Артура в студентські роки, пробудивши інтерес до детективного жанру .
У сім'ї Дойлів існував неймовірний культ предків - дворян з древнього родоводу, що нараховує шість століть. Серед них - королі Генріх ІІІ і Едуард ІІІ.

4. Лицарське звання сер Артур Конан Дойл отримав за літературні заслуги. За іншою версією, лицарські ригалії були отримані письменником у 1902 році за роботу в польовому госпіталі під час англо-бурської війни.

5. Перший твір, який приніс йому успіх, «Етюд у багряних тонах» був опублікований у 1887 році. Перу Дойла належить 60 оповідань і дві літературні композиції про Шерлока Холмса, найвідомішому герою англійської літератури.

6. Конан Дойл був дуже спостережливою людиною, і багато рис великого англійського слідчого запозичив у свого університетського професора Джозефа Белла, який вмів ставити діагноз за зовнішнім виглядом пацієнта.

7. У 1893році, коли письменник разом з дружиною вирушає на відпочинок до Швейцарії й відвідує Райхенбахскій водоспад, він приймає рішення покінчити з цим набридливим героєм. «Подумую вбити нарешті Холмса й зав'язати з цим. Він відволікає мої думки від кращих речей».
До того ж його охоплювали амбіції написати великий історичний роман, йому хотілося писати в стилі Вальтера Скотта і створити великий літературний твір. В результаті, двадцять тисяч передплатників відмовилися від підписки на журнал «Стренд», який друкував оповіданна про Шерлока Холмса. Більше того - величезні юрби народу з гаслами «Поверніть нам Холмса!» щодня збиралися навколо офісу редакції. Дойлу стали дзвонити невідомі з прямими погрозами: «якщо Шерлок Холмс не воскресне з мертвих, його безсердечний творець найближчим же часом відправиться слідом за ним». А всі клерки Лондона з нагоди смерті «сищика» демонстративно вдяглися в траур.
Однак останньою краплею для автора став лист королеви (за іншою версією - короля). За непідтвердженими чутками, вона написала Конан Дойлу, що смерть Шерлока Холмса - лише хитрий хід «сищика». У підсумку письменнику довелося «воскресити» персонаж. А вже в 1900-му році вийшла повість «Собака Баскервілів».

8. Його герой як і раніше «живий»: він став почесним членом в Королівському товаристві хімії, а завдяки кінематографістам Холмс обзавівся будинком в Лондоні і дружиною, пам'ятником, численними фан-клубами. До Холмса такої честі удостоювалися лише лауреати Нобелівської премії. Церемонія нагородження проходила в офіційній резиденції «сищика» за адресою: Лондон , Бейкер-стріт, 221b.

9. Розповіді письменника екранізували багато разів. Кращим з Холмсов в світі одностайно визнаний Василь Ліванов. Російський актор був нагороджений орденом Британської імперії за «кращого сищика». Фотографія Василя Ліванова висить на першому поверсі будинку на Бейкер-стріт.

10. Створений Конон Дойлем образ Шерлока Холмса так само безсмертний, як Гуллівер Джонатана Свіфта, Робінзон Крузо Даніеля Дефо, Олівер Твіст Чарльза Діккенса ...
Дослідники вважають, що Конан Дойл був першим письменником, який наділив героя живим людським характером, привабливість якого - у шляхетності й доброті, співчутті приниженим і ображеним, бажанні прийти їм на допомогу; в багатстві душі, любові до прекрасного; в неприйнятті насильства, жорстокості, поліцейської тупості. Справедливість - його ремесло. Він - добрий, безкорисливий лицар , який кидав всі свої сили на боротьбу з реальним злом у всіх його проявах. Водночас Шерлоку Холмсу не чужі суто людські слабкості - він любить похвалитися, похизуватися, повалятися в ліжку, побайдикувати.

11. Помер Конан Дойл 11 липня 1930 року від нападу грудної жаби. На надгробку було написано: «Stee true, blade straight» - «Вірний як сталь, прямий як клинок».

12. Архів письменника - двадцять величезних ящиків - досі майже не опублікований. І можна тільки гадати, про що писали серу Артуру Конан Дойлу  Уїнстон Черчілль, Теодор і Франклін Рузвельт, англійський король Едуард VII. А раптом і вони просили Дойла почати якесь розслідування?

21 коментар:

  1. Відповіді
    1. Ну если вам не помогло то не надо писать юда что вам не помогло.

      Видалити
  2. Ну вообще спасибо за ЕТО мне очень помогло!!!!😆😆😆😆

    ВідповістиВидалити
  3. Сильно много информации, хотелось бы чуть-чуть поменьше))

    ВідповістиВидалити
  4. Спасибо большое очень поомооогггллоооо🤗

    ВідповістиВидалити
  5. СПАСИБО БОЛЬШОЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ВідповістиВидалити
  6. Велика дякую дуже помогло багато інформації з якої можна вибрати і інформація досить цікава

    ВідповістиВидалити
  7. Спосибо большое я не любил писать а тут все написал

    ВідповістиВидалити