понеділок, 10 лютого 2014 р.

Лютневі прикмети: метелиці та замети


Що він за один – лютий?
Звичайно, другий місяць у річній запряжці. А ще? «Лютий – криві дороги», здавна говорили в народі маючи на увазі підступні відлиги, а потім вкриту крижаним панцирем землю, по якій ковзали від узбіччя до узбіччя селянські сани.
Народні назви місяця - сніжень, лютень, крутень, зимобор, бокогрій, криводоріг, межень. І все ж у нас узвичаїлось наймення лютий, бо цієї пори ще тримаються суворі морози. «Лютий питається, чи в добрі чоботи кожен взувається?», — говорили селяни.Та не в цьому сила лютого. А в тому, що до кінця місяця, до початку Великоднього посту, який майже завжди збігався в часі, парубки та дівчата згідно з давньою традицією повинні були остаточно визначитись з вибором своєї пари. Тобто це був останній місяць, в якому справляли весілля. Хто не мав бажання та наміру одружуватись, та цілий рік зволікав із своїм вибором, карався в лютому носінням прив’язаної до ноги, руки, пояса дерев’яної колодки. Цією карою карались не лише молоді дівчата та парубки, а і їхні батьки. Від цієї кари можна було відкупитись, поставити могорич. Найгірше покарання було тим парубкам, від яких народилось позашлюбне дитя. Цей суто український обряд носив назву Колодія. Можливо людину, що не хотіла створювати сім’ю, продовжувати свій рід, давати життя новому поколінню порівнювали з дерев’яною колодою, що втратила всі ознаки живого дерева.

Прикметі вір, але й перевір
  • В лютому білі світові кола навколо сонця чи місяця - збережеться тиха і ясна погода;
  • В лютому дерева вкриваються пухнастим інієм - на щедру медову взятку;
  • Грім у лютому - на сильні вітри;
  • Довгі й товсті бурульки зі стріх в лютому - бути гожому літу;
  • Вітер у лютому гострий віє - рільники мають надію;
  • Коли лютий сухий і холодний, серпень - спекотний;
  • У лютому багато інею - влітку багато роси;
  • Лютий без снігу - літо без хліба;
  • Коли мороз у лютому гостро тримає, тоді вже недовго зима буває;
  • Як лютий не лютуй, а на весну брів не хмур!;
  • У лютому сім погод надворі є: сіє, віє, мутить, крутить, рве, згори ллє, знизу мете;
Використана література:


Дванадцять місяців: нар. календар / Авт. упоряд. Ю.С.Коваленко; худож. Ю.Ю.Козюренко. - К.: Україна, 1995. - 254 с.

Коли і як виникли календарі? Які характерні риси погоди має кожний місяць? Читач знайде у виданні народні прислів'я і прикмети щодо погоди, рецепти вітамінної їжі до сезону, поради косметологів, з питань фітотерапії, гумористичні оповідки.
Розраховане на широке коло читачів.


Энциклопедия зимних праздников / Сост. Л.И.Брудная и др.- СПб.: "РЕСПЕКС", 1995, - 464 с.

В енциклопедії ви знайдете багато цікавої та корисної інформації про всі зимові свята, історію їх святкування, про вітальні листівки, а також народні прикмети, прислів'я, приказки. Цікавим є літературний додаток, де зібрані вірші про зиму.  

Зозуля кувала - мороз одігнала: українські народні прикмети, повір'я та забобони / Упоряд. Наталія Лобас. - Тернопіль-Харків: Вид-во "Ранок", 2009. - 176 с.

Це друга книга кандидата філологічних наук Наталії Лобас. У ній авторка зібрала і систематизувала народні прикмети, повір'я і забобони, пов'язані з різними сферами життя.
Оскільки інтерес до народної творчості зростає, збірка буде цікава філологам, історикам, школярам, студентам та широкому колу читачів.



Немає коментарів:

Дописати коментар