четвер, 7 серпня 2025 р.

Куліш - це не просто їжа, це - історія в казані


Після літніх канікул розпочався новий сезон діяльності розмовного клубу української мови "ПроМова", що діє при бібліотеці. На першому занятті відбулася надзвичайно цікава і корисна зустріч з відомим білоцерківським кулінаром, популяризатором української кухні,
громадським діячем, засновником гастропроєктів і ресторатором Юрієм Ковтуненком. Він бере участь у престижних міжнародних кулінарних фестивалях і форумах, де гідно представляє українську кухню як частину нематеріальної культурної спадщини. Його мета — відродження та осучаснення традиційних страв, щоб вони знову оселилися в українських родинах і на світовій арені.
Юрій Петрович є автором реконструкції історичних рецептів, серед яких особливе місце займає капама — страва, яка згадується у славетній «Енеїді» Івана Котляревського:
«Аж їли каплуна з капамою…»
Шеф-кухар не лише відтворив старовинну страву, а й офіційно запатентував рецепт капами, вкладаючи у неї глибоке культурне значення як символу української кухонної традиції.
Під час зустрічі Юрій Ковтуненко розповів про гастрономічні мандрівки, історію козацької та селянської кухні, і про те, як проста, але дуже смачна українська страва може вразити найвибагливіших гурманів.
А кульмінацією події стало частування справжнім козацьким кулешем, який Юрій приготував для всіх присутніх. Куліш — не просто страва, а символ українського степу, козацької сили, свободи і братерства. Ароматна, навариста страва, приготовлена просто неба, ніби перенесла гостей у часи Січі та походів, коли куліш був надійною підтримкою для козаків.
«Куліш — це не просто їжа. Це — історія в казані», — наголосив кулінар.
Бібліотекарки підготували книжкову виставку "Що нас робить українцями.Кулінарна спадщина України", до якої увійшли етнографічні розвідки, збірники народних рецептів, літературні твори з кулінарними згадками. Фахівчині підготували прислів'я та приказки про страви української кухні, зачитали уривки з творів Івана Котляревського, Івана Нечуя-Левицького, Остапа Вишні. Українські пісні прозвучали у виконанні талановитих співачок - заслуженої працівниці культури України Людмили Поліщук та Людмили Безкрилої.
Приємним сюрпризом стало вручення кожному учаснику заходу букетів-маковійчиків з цілющого різнотрав'я нашими гостями Людмилою Яценко і Тетяною Водною. Людмила Степанівна - голова однієї з громадських організацій міста, які працюють над соціальним проєктом "Юр'ївський ярмарок", а Тетяна Волна - майстриня творчого об'єднання "Золоторучки", мати воїна-захисника.
Зустріч з Юрієм Ковтуненком стала справжнім святом української кухні й культури — атмосферною, смачною і щирою. Вона ще раз довела: українська їжа — це душа народу, зафіксована в ароматах, смаках і словах.

Немає коментарів:

Дописати коментар