четвер, 29 лютого 2024 р.

Біла Церква часів графів Браницьких

Найяскравішою окрасою Білої Церкви безперечно є дендропарк «Олександрія». Заснований більше 200 років тому графами Браницькими, він до сьогодні зберігає вікову таємничість, овіяну легендами.

Щоб більше дізнатися про історію роду Браницьких, їх маєтки та резиденції члени клубу «Сузір’я запросили до бібліотеки співробітника Білоцерківського краєзнавчого музею Віктора Дворецького. Віктор Михайлович, демонструючи слайди презентації, розповів про життя Білої Церкви під час правління Францишка-Ксаверія Браницького, його вклад у розвиток промисловості, економіки, торгівлі, культури міста. Надзвичайно цікаво було почути про таємниці дендропарку «Олександрія», його архітектурні споруди, садово-паркові композиції. 

З розповіді пана Віктора учасники заходу дізналися історію будівництва костелу св. Іоанна Хрестителя, збудованого на Замковій Горі за кошти графа Францишка-Ксаверія Браницького. У підвальному приміщенні костелу було влаштовано родинну усипальницю, де був похований як сам граф, так і кілька його нащадків. Краєзнавець зупинився на освітянському меценацтві графів Браницьких, а саме будівництві Білоцерківської гімназії.

Зустріч видалася надзвичайно цікавою та пізнавальною.

Немає коментарів:

Дописати коментар