пʼятницю, 26 січня 2024 р.

Голокост – вічний урок людству

27 січня – Міжнародний день памяті жертв Голокосту.

Голокост (в перекладі з івриту Шоа – катастрофа) – політика переслідування і тотального винищення єврейського населення Європи нацистами в 1933-1945 роках.

Після закінчення Другої світової війни минуло вже багато років, проте Голокост, його причини і наслідки активно обговорюються досі. Це світова трагедія, яку не загоїть час.

З метою вшанування жертв Голокосту для членів клубу «Сузір’я» в читальній залі бібліотеки була проведена година пам’яті «Голокост – вічний урок людству». Бібліотекарка Любов Вилегжаніна розповіла, що дату 27 січня обрано не випадково, саме цього дня в 1945 році війська Першого Українського фронту визволили найбільший з гітлерівських концтаборів «Освенцим» (Аушвіц-Біркнау), через який пройшли, як свідчать документи Нюрнберзького трибуналу, 2.5 млн. людей, 90% з яких були євреї. Усього у фашистських таборах смерті було знищено 6 мільйонів євреїв та людей інших національностей.

Більш детально Любов Геннадіївна зупинилася на символі Голокосту українського народу – Бабин Яр. Це місце памяті та некрополь близько 150-200 тисяч цивільних громадян та військовополонених, розстріляних нацистами у 1941-1943 роках. Серед них – євреї і роми, військовополонені, підпільники Організації українських націоналістів, в’язні Сирецького концтабору, пацієнти психіатричних лікарень. Найтрагічнішими стали 29-30 вересня, коли вбили майже 34 тисячі євреїв.

Нацистська операція в Бабиному Яру стала однією з наймасштабніших каральних акцій Другої світової війни. Більшість населених пунктів України мають свої місця нацистських розстрілів мирного населення. У Білій Церкві таким місцем був табір військовополонених № 334 (відомий як 7-й майданчик). Тут було розстріляно близько 4500 тисяч чоловіків, підлітків, дітей, жінок з немовлятами. Масові розстріли проводили також на 3-му військовому майданчику та у лісі під Шкарівкою.

27 серпня 1919 р. у нашому місті був відкритий Меморіал жертвам Голокосту та праведникам народів світу, які рятували євреїв під час нацистської окупації.

Присутні ознайомились з літературою, яка була представлена на тематичній книжковій виставці. Особливий інтерес проявили до художніх творів про виживання людей у нелюдських умовах: Анатолія Кузнєцова «Бабин Яр», Маріанни  Кіяновської «Бабин Яр. Голосами», Томаса Кініллі «Список Шиндлера», Джона Бойна «Хлопчик у смугастій піжамі», Марти Холл Келлі «Бузкові дівчата».

Хвилиною мовчання присутні вшанували світлу пам'ять безневинних жертв Голокосту. Скорботні події не мають термінів та часових проміжків – вони завжди живі, так само, як біль втрати за кожним, хто пройшов дорогою смерті і поліг у братських могилах.


Немає коментарів:

Дописати коментар