пʼятницю, 12 січня 2024 р.

Сценарій життя Сергія Параджанова

За рішенням ЮНЕСКО, 2024 рік – рік Сергія Параджанова

9 січня виповнилося 100 років від дня народження режисера Сергія Параджанова – вірменина, який народився в Тбілісі, але зняв один із головних фільмів українського кінематографа, «Тіні забутих предків». Його вплив на українське і світове кіномистецтво важко переоцінити. Параджанов був дуже чутливий до національних світів, був закоханий в Україну, яка стала його другою Батьківщиною.

До ювілею геніального митця працівники бібліотеки-філії №4 сімейного читання провели день інформації «Я помщуся світу любов’ю». Бібліотекарка Любов Вилегжаніна цікаво, емоційно розповіла про життя ювіляра, наповнене як щасливими, так і трагічними подіями. У нього було яскраве творче життя, разом із тим сповнене боротьби за право творити вільно й чесно. Параджанов ставив фільми, що не відповідали вимогам проголошеного «соціалістичного реалізму», через творчі та особисті погляди йшов на конфлікт з цензурою, пануючою владою. В знак протестів проти арештів національно свідомої інтелігенції, був заарештований та засуджений на п’ять років.
Але попри хвороби та жахливі умови, він зумів відкрити школу живопису в колонії суворого режиму. Режисер просив, щоб його співкамерники малювали все, що їм цікаво і що турбувало. Альбом із сотнями портретів і замальовок і вісім сценаріїв фільмів стали його надбанням за роки ув’язнення. Водночас, його виключили зі Спілки кінематографістів, відібрали написані ним 17 сценаріїв. 1977 р. звільнений на вимогу світової громадськості із забороною проживати в Україні та знімати фільми. У в'язниці режисер захворів на діабет, а запалення легень переросло в рак, який у результаті і став причиною його смерті у 1990 році у віці 66 років.

1988 році Сергій Параджанов дав своє останнє інтерв’ю українською мовою: «Не можна допустити, щоб настав час, коли не буде слова українською чи не буде пісні української, чи не буде сонця українського і не буде соняшника українського!»

Захід супроводжувався демонстрацією уривків з фільмів Сергія Параджанова «Колір граната», Ашик-Керіб» та «Тіні забутих предків». На абонементі читачі могли ознайомитися з літературою про ювіляра, яка була представлена на книжковій виставці «Сценарій життя Сергія Параджанова».


Немає коментарів:

Дописати коментар