четвер, 11 січня 2024 р.

Білоцерківський вчений зі світовим ім’ям

У січні цього року виповнилося б 95 років від дня народження видатного білоцерківця, відомого вченого-біолога, заслуженого працівника вищої школи України Олексія Івановича Кононського. Народився Олексій Іванович 6 січня 1929 р. в м. Сквира, в селянській родині. У 1948 pоці вступив до Білоцерківського сільськогосподарського інституту на ветеринарний факультет, який закінчив із відзнакою у 1953 році. Протягом чотирьох років працював на виробництві завідувачем районної ветеринарної лікарні і старшим ветеринарним лікарем МТС Гвардійського району на Хмельниччині.

У 1961 р. Олексій Іванович захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук. Із 1960 р. працював на кафедрі органічної і біологічної хімії: асистентом, доцентом, старшим науковим співробітником, докторантом, завідувачем та професором кафедри.

Олексій Кононський заснував білоцерківську наукову школу в галузі гістології та біохімії, вихованцями якої є 7 докторів і 15 кандидатів наук, у тому числі 4 академіки та 1 заслужений працівник вищої школи України.

«Білоцерківський вчений зі світовим ім’ям», – так називалася літературно-краєзнавча година, яку підготували бібліотекарі для читачів з нагоди ювілею відомого земляка. Завідувачка Катерина Волинець розповіла присутнім про цікаві факти з біографії Олексія Івановича, познайомила з книгами, які написані як самим автором, так і в співавторстві. Детальніше розповіла про книгу «Серце хірурга», в якій описані головні етапи життя і діяльності видатного хірурга, заслуженого лікаря України Григорія Ковбасюка. Зацікавила присутніх книга «Здоров’я, загартування і зимове купання», яка стала для читачів своєрідним дороговказом боротьби за власне здоров’я. Цінним історико-краєзнавчим дослідженням стала книга «Минуле та сучасне медицини Білої Церкви», написана Олексієм Кононським у співавторстві з Григорієм і Володимиром Ковбасюками.

Вдячні білоцерківці назвали ім’ям вченого одну з вулиць міста та встановили меморіальну дошку на фасаді будинку, де жив Олексій Іванович, розташованому по бульвару Олександрійський, 21.

Немає коментарів:

Дописати коментар