пʼятниця, 24 листопада 2023 р.

Ті чорні дні Голодоморів

Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років – геноциду Українського народу та масових голодів 1921-1923 та 1946-1947 рр.
Цього року країна вдруге вшановуватиме жертв геноциду в умовах повномасштабної війни, яка супроводжується військовими діями росії проти українців. Трагічні події та злочини, які розгортаються на наших очах, демонструють: жива пам’ять надзвичайно важлива. Ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані.
До Дня пам’яті жертв Голодоморів працівники бібліотеки провели ряд заходів. Для дорослої категорії читачів було проведено годину пам’яті «Ті чорні дні Голодоморів». Юлія Харченко розповіла про війну тоталітарної системи проти українського народу задля того, щоб підірвати коріння волелюбної нації, винищити цілий етнос. Учасники заходу зі сльозами на очах ділилися спогадами своїх рідних про ті страшні події та їх масштаби.
Для учнів 10-Б класу ліцею іноземних мов-гімназія №9 (кл. О.Вдовиченко) бібліотекарки Любов Вилегжаніна та Світлана Могорит розповіли хронологію подій та причини спланованого голодомору. Десятикласники були шоковані жахливими фактами геноциду сталінсько-більшовицького режиму. Тільки протягом 1932-1933 років загинула п’ята частина сільського населення України. За різними оцінками ця трагедія відібрала життя від 7 до 10 мільйонів наших співвітчизників. Голодомор визнаний геноцидом українського народу в Україні більше 30 країнами світу. Любов Генадіївна провела огляд книг, представлених на виставці-реквієм «Як нас морили голодом», яка містять інформацію про ті трагічні події на території України загалом і на Київщині зокрема. Серед книг – видання наших письменників-краян «Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1923-1933 років в Україні. Київська область», роман Андрія Гудими «Кара без вини», документальні свідчення Володимира Іванціва «Голокіст», збірка доповідей «Голодомор у Білій Церкві» зі свідченнями людей, що потерпіли від голодоморів і репресій у Білій Церкві та околицях, документи та фотографії.
Світлана Василівна наголосила, що майже пів століття ідеологічній системі радянського союзу вдавалося замовчувати факт голодомору. В Україні про це почали говорити тільки після незалежності. Тоді вийшли перші літературні твори Василя Барка «Жовтий князь» та Уласа Самчука «Марія». Учні мали можливість переглянути уривок з художнього фільму «Голод-33» за твором В. Барки, а також трейлер до фільму «Ціна правди».
Присутні вшанували пам’ять мільйонів жертв голодоморів в Україні хвилиною мовчання.
Працівники бібліотеки закликали учасників заходів 25 листопада о 16:00 годині запалили свічку пам’яті та долучитись до загальнонаціональної хвилини мовчання.

Пам’ятай про жертв голодомору. Підтримуй тих, хто бореться за Україну сьогодні! 

Немає коментарів:

Дописати коментар