неділя, 9 травня 2021 р.

Святе й величне слово МАМА

У другу неділю травня, цьому році - 9 травня, відзначається одне з найзворушливіших весняних свят, яке не має політичних, расових чи географічних кордонів – це День Матері.

Свято Матері - ще одна нагода подякувати нашим мамам за все те добре, що вони для нас зробили, за їхні самопожертву та безмежну й безумовну любов. Тому не забудьте привітати своїх матусь. Цього дня ви можете подарувати їм щастя! З Днем матері, наші найрідніші!

В наш час материнське свято відзначають більш ніж в 50 країнах світу. У багатьох з них дати не співпадають і припадають на різні дні. Приміром, День матері в Україні, як і в більшості держав, відзначається у другу неділю травня, в Білорусі – 14 жовтня, в Грузії – 3 березня, в Польщі – 26 травня, а в багатьох близькосхідних країнах – 21 березня.

В Австралії День матері святкують, як і в Україні, у другу неділю травня, традиційно даруючи матерям цього дня хризантеми. Подив викликає те, що це осіння квітка, проте певний сенс у цьому є. Її англомовна назва звучить як “chrysanthemum” і закінчується на mum, тобто “мам”.

Чому мами заслужили на таке особливе ставлення – очевидно.  Народ, вбачає в матері берегиню роду, спадщини, культурних цінностей, традицій і звичаїв, які вона передає своїм дітям. В їхніх руках – продовження роду та виховання майбутнього покоління. Крім того, українські мами – справжні захисниці! Не має такого роду чи виду військ у Збройних Силах України, де б не проходили військову службу жінки.

Цікаво, що День матері відзначають не тільки на державному рівні, а й на релігійному. Напевно, травень не випадково обрали для цього свята – це місяць Пречистої Діви Марії, до якої ще українські козаки та князі звертались за допомогою та заступництвом. Навіть для древніх слов’ян цей місяць був особливим: вони вважали, що природа-мати пишно одягає свою дочку-землю квітами та зеленню, щоб та дарувала людям життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар