четвер, 6 травня 2021 р.

Юріїва роса від семи недуг

Щороку 6 травня християни всього світу вшановують святого великомученика Юрія або Георгія Побідоносця. У народі цей день ще називають Юріїв.

Георгій був сином багатих і благочестивих батьків, які виховали його у християнській вірі. Народився він у місті Бейруті біля підніжжя Ліванських гір. Перебуваючи на військовій службі, він виділявся розумом, мужністю і фізичною силою. Тому зрештою став найкращим полководцем при дворі римського імператора.

Після того, як у країні почалися гоніння на віруючих, він не міг мовчати та заявив, що є християнином. Відчуваючи, що попереду на нього чекають тортури, Георгій роздав бідним усе своє майно, яке отримав у спадок від батьків.

Він помер, мужньо переносячи катування й прославляючи при цьому Господа. Пізніше його було зараховано до лику великомучеників.

На іконах цього святого зображують як мужнього воїна, котрий верхи на білому коні списом проколює змія. Це символізує перемогу добра над злом.

Святий Георгій вважається покровителем воїнів та захисників вітчизни. Він є покровителем України, зокрема Київської області (зображений на прапорі та гербі Київщини).

У народі вважали, що в Юр’єв день остаточно приходить весна й можна починати польові роботи. Цього дня вперше вигонили на пасовисько худобу, підганяючи її освяченою вербовою гілочкою.

Традиційно християни звертаються до святого Георгія з молитвами і просять його про гарний врожай та захист від бід і негоди.

Цього дня особливо шанували пастухів, які вважалися головними помічниками святого Юрія – пригощали їх смаколиками та дарували подарунки.

Немає коментарів:

Дописати коментар