середу, 24 лютого 2021 р.

Лікар душ українців

24 лютого 1865 року народився Липа Іван Левкович - український письменник, громадський і політичний діяч, борець за незалежність України у ХХ сторіччі. Входив до складу двох урядів доби українського відродження і був співавтором проєкту першої Конституції УНР.

Іван Липа один із засновників "Братства Тарасівців", завданням якого було - поширення ідей Тараса Шевченка та боротьба за національне визволення українського народу. У 1893 році товариство було розгромлене, а Липа заарештований за "стремление к отторжению Малороссии от Великий России".
Займався громадською та творчою діяльністю. Читав лекції у «Просвіті», брав участь у видавництві літературно-мистецьких журналів «Основа», «Степ», в яких друкувалися твори талановитих авторів: Бориса Грінченка, Ольги Кобилянської, Панаса Мирного, Дніпрової Чайки, Миколи Вороного та ін.
Йому вдалося здійснити свою мрію — заснувати видавництво «Народний стяг» — єдине на той час українське видавництво в Одесі.
У його творчому доробку — казки, новели, поезії, притчі. Щоденно протягом 33 років писав «Казку буття».
Іван Липа свого часу сказав: "Наш державний здвиг невгасимим вогнем запалить усі живі українські душі, і свого часу таки принесе відповідний плід…"

Немає коментарів:

Дописати коментар