середу, 27 січня 2021 р.

Трагедія. Історія. Пам'ять

27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту – переслідування та масового винищення нацистами євреїв під час Другої світової війни.
В Україні було розстріляно понад півтора мільйона євреїв, але й до сьогодні дослідники не мають точних даних щодо більш точної кількості страчених. Символом Голокосту в Україні став Бабин Яр у Києві. Нацистські окупанти розстріляли там майже 100 тисяч київських євреїв.

 А все почалося, коли до влади в Німеччині прийшов Адольф Гітлер, який затвердив у країні націонал-соціалістичний режим. Цей режим грунтувався на нацистській расовій доктрині, згідно з якою німці-«арійці» належать до вищої раси, а євреї, як в основному і інші народи, вважалися – недолюдьми.

За роки війни нацисти знищили близько 6 млн євреїв, що становило приблизно третину загальної чисельності євреїв в усьому світі в той час.
Голокост євреїв на окупованій нацистами території Радянського Союзу відрізнявся від подібних заходів у Європі. Там євреїв заганяли в гетто, з часом могли відправити до місць масових знищень у газових камерах. На українських землях більшість єврейського населення було розстріляно.
Десятки тисяч людей по всьому світу за порятунок євреїв під час Голокосту були нагородженні високим званням «праведник світу». Серед них - 1755 українців.
У 2020 році вперше вийшов друком український переклад свідчень про Голокост «Чорна книга», видавництвом "Дух і літера". Це збірка свідчень і документів про Голокост, зібраних Єврейським антифашистським комітетом у роки Другої світової війни. Оригінальний текст книги було набрано 1947 року, однак розгортання антисемітської кампанії в СРСР завадило її публікації. Головний розділ книги стосується подій, що відбувалися в Україні.


Немає коментарів:

Дописати коментар