субота, 7 листопада 2020 р.

Чарівник слова Микола Вінграновський


7 листопада 1936 року в селі Богополі на Миколаївщині народився український поет, письменник, режисер, актор та сценжарист – Микола Вінграновський. Серед багатьох граней його творчої особистості яскраво вирізняється вміння писати про дітей і для дітей.

У дитячу літературу Микола Вінграновський прийшов на початку шестидесятих років, коли в журналі «Ранок» з’явилося його перше оповідання «Бинь-бинь-бинь» героями якого є діти. Книги Миколи Вінграновського для дітей – це чарівний світ, де легко і просто народжується казка. Вони, як велике величне вікно, через яке в світ дитини вливається навколишнє життя. Його перші вірші увійшли до збірки «Андрійко-говорійко», трохи пізніше побачили світ оригінальні збірки поезій: «Мак», «Літній ранок», «Літній вечір», «Ластівка біля вікна», «У Неквапи білі лапи». У віршах автор багато уваги приділяє зображенню природи. Вінграновський пише для дітей з особливою радістю, бо сягає тієї свободи самовираження, яка є тільки в дитинстві і яку згодом неминуче людина втрачає, коли стає дорослою.

Прозові твори для дітей вражають правдивістю, дитячою щирістю і добротою. В повістях: «Первінка», «Сіроманець», «У глибині дощів», «Літо на Десні»,  «Кінь на вечірній зорі»та оповіданнях: «Гусенятко», «Низенько пов’язана» , «Манюня» та ін. автор майстерно відтворює світ дитинства, співжиття людини і одухотвореного світу птахів, звірів, рослин.

Микола Вінграновський - лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка (1984) за збірки творів для дітей «Літній ранок», «Літній вечір», «Ластівко біля вікна», «На добраніч».


Немає коментарів:

Дописати коментар