четвер, 10 вересня 2020 р.

Зачарований Десною

10 вересня минає 126 років від дня народження українського письменника, художника, фундатора національного та класика світового кінематографа Олександра Довженка. За своє творче життя О. Довженко поставив 14 ігрових і документальних фільмів, написав 15 літературних сценаріїв і кіноповістей, дві п'єси, автобіографічну повість, понад 20 оповідань і новел, ряд публіцистичних статей і теоретичних праць, присвячених питанням кіномистецтва.
У 1958 році на Всесвітній виставці у Брюсселі фільм Довженка «Земля» увійшов у 12 найкращих фільмів в історії кінематографа, а в 2015 році ЮНЕСКО включило стрічку в список шедеврів світового кіно.
Першим поетом у кіно Олександра Довженка назвали американці, Гомером XX століття –греки. Японці вважали, що найкращі їхні фільми створено під впливом українського режисера. 

Американський актор і кінорежисер Чарлі Чаплін свого часу сказав: "Слов’янство поки що дало світові в кінематографії одного великого митця, мислителя і поета — Олександра Довженка". Відомо, що Олександр Петрович дуже хотів відвідати Голлівуд і навіть просив метра радянського кінематографа Сергія Ейзенштейна посприяти йому в такому візиті. «Я не знаю мови, але я все побачу», - писав Довженко в листі Ейзенштейнові в 1930 році. 

Але потрапити в Голлівуд Олександру Петровичу так і не судилося. Проте, у 1979 році кінорежисер Вуді Аллен вставив у свій фільм «Манхеттен» епізод, де головний герой дивиться довженківську «Землю».

Немає коментарів:

Дописати коментар