четвер, 9 березня 2017 р.

Що читав Тарас Шевченко?



9 березня – день народження великого українського поета і художника Тараса Григоровича Шевченка. Для українців він є національним символом і духовним наставником. Неабиякий вплив на його становлення як особистості та поета відіграли книги, які він читав.
Поет знав твори літератури Київської Русі та давньої української літератури – «Слово о полку Ігоревім», уривки з якого перекладав, «Повість минулих літ», козацькі літописи та ін.
Ще за часів навчання у дяків Тарас  познайомився з Біблією, до якої звертався потім  все своє життя.
Навчаючись у дяка, поет познайомився з творчістю Григорія Сковороди.



Добре знав Тарас Григорович і сучасну на той час українську літературу – твори Івана Котляревського, Петра Гулака-Артемовського, Євгена Гребінки, Григорія Квітки-Основ'яненка та ін. Одного разу до його рук потрапили «Народні оповідання» Марка Вовчка. «Яке піднесено прекрасне створіння ця жінка», – записав він у «Щоденнику» в 1858 р. У ній він побачив майбутнє української літератури.

За вміння розкривати мовними засобами глибокий трагізм людини Тарас  Шевченко віддавав перевагу і французької письменниці Жорж Санд.

Серед європейців улюбленим Шевченківським письменником був Вільям Шекспір, з творами якого він майже не розлучався останні 14 років життя. Український поет високо цінував Шекспіра як представника гуманістичних ідей, творця високих зразків драматичного мистецтва. Ще до заслання  Тарас Шевченко мав у своїй власній бібліотеці твори англійського драматурга.
  Великий інтерес проявляв поет до творів англійських романістів XVIII і XIX ст. – Данієля Дефо, Джонатана Свіфта, Вальтера Скотта, Чарльза Діккенса. Однак українському поету і художнику набагато ближчою була поезія Роберта Бернса. Він високо цінував її народність, глибокий патріотизм, називав шотландського співака поетом народним і великим.
Захоплювався Кобзар і творчістю Олександра  Пушкіна, ім'я якого часто згадував у своїх творах, листах і «Щоденнику». Тарас Шевченко високо цінував волелюбність, життєву правду і художню довершеність творів великого російського поета – Михайла Лермонтова. Ще одним улюбленим письменником Тараса Шевченка був Микола Гоголь. Особисто з Миколою Васильовичем поет не був знайомий, але у 1845 році, під час подорожі по Україні, Шевченко відвідав гоголівські місця (Миргород, Сорочинці). Побував в Ніжині, зустрічався зі студентами Ніжинського ліцею, в якому навчався Гоголь, записав в альбом Миколи Гербеля початкові рядки свого вірша «Гоголю». Зробив ілюстрації до повісті Миколи Гоголя «Тарас Бульба».

Тарас Григорович Шевченко як справжній геній своєї епохи мав надзвичайно різноманітні читацькі смаки. Така широка поінформованість з творами античних, українських та зарубіжних письменників свідчить про великий інтелект та постійне прагнення до знань і самовдосконалення.

Немає коментарів:

Дописати коментар