середу, 7 грудня 2016 р.

Катерини - свято жіночої долі



7 грудня – день великомучениці Катерини, у народі "Катерини", свято дівочої долі. У цей день, перед образами святої, дівчата ставлять свічки, а потім під вечір ворожать на свою долю.
За переказами Катерина була дуже вродлива, високоосвічена і багата. Їй було 17 років, коли вона прийняла християнську віру і відтоді проповідувала вчення Ісуса Христа. За наказом імператора Максиміліана, після тривалих умовлянь відректися від Христа, кати кинули її до в’язниці і тримали без їжі і води, а потім почали колісувати. Та ангел Господній зійшов з неба і зробив так, що великомучениця лишилась цілою і неушкодженою, а колеса розлетілись на друзки. Тоді Катерині стратили мечем. Померла вона близько 373 року. Через декілька років єгипетські християни знайшли останки мучениці й поховали їх у монастирі на Сінайській горі.
У християн особливо шанується великомучениця Катерина Олександрійська, що вважається покровителькою наречених. А серед католиків її шанують як небесну заступницю дітей, жінок, школярів і студентів, а також покровителькою таких професій як викладач, бібліотекар, філософ та юрист.
Цього дня прийнято вітати усіх Катерин з Днем ангела та бажати гарної долі. Колектив бібліотеки вітає свою завідуючу Катерину Волинець. Бажаємо, щоб Свята заступниця завжди охороняла Вас від усіх негараздів та приносила тільки щастя і мир у Вашу оселю!

Немає коментарів:

Дописати коментар